Antena 3 CNN Externe Cine este Sebastian Kurz, carismaticul cancelar austriac de 32 de ani care ne vizitează țara. În 2015, îi critica pe români

Cine este Sebastian Kurz, carismaticul cancelar austriac de 32 de ani care ne vizitează țara. În 2015, îi critica pe români

Cine este Sebastian Kurz, carismaticul cancelar austriac de 32 de ani care ne vizitează țara. În 2015, îi critica pe români
21 Dec 2018   •   16:25

Sebastian Kurz, carismaticul cancelar austriac de 32 de ani, care se află în țara noastră a reușit să urce pe scara poitică în timp record.

La 27 de ani, era numit ministru de Externe, iar patru ani mai târziu a preluat conducerea Executivului.

Kurz, care este comparat de mulți experți cu Emmanuel Macron, datorită tinereții sale și a modului său carismatic de a atrage alegătorii, a adoptat o poziție anti-Merkel la nivel de Uniunea Europeană, fiind una dintre cele mai puternice voci anti-imigranți din UE.

Sebastian Kurz a fost până în luna mai 2017, liderul organizației de tineret a partidului JVP, dar circumstanțele favorabile au făcut să preia în primăvară conducerea OVP.

Născut și crescut în cartierul muncitoresc Meidling din Viena, fiul unei profesoare și a unui inginer, Sebastian a vrut să se înscrie în OVP la vârsta de 16 ani, dar a fost respins, spunându-i-se că mai întâi trebuie să se concentreze asupra sudiilor. Nu a acceptat, însă, respingerea și a încercat într-o altă organizație de sector și a avut mai mult succes.

În 2010 a renunțat la studii pentru a se putea focaliza pe politică, după ce în 2008 devenise președinte al organizației de tineret a OVP din Viena, iar un an mai târziu al organizației naționale, iar în 2010 a fost numit secretar de stat pentru integrare. Popularitatea sa a crescut considerabil atât pe plan intern cât și internațional după ce, în 2013, a preluat funcția de șef al diplomației austriece la vârsta de doar 27 de ani.

Dacă la început promova slogane precum 'Austria trebuie să ducă o politică a brațelor deschise', în 2015, Kurz a schimbat foaia, în plină criză a refuziaților, și a încpeut să promoveze politici anti-Merkel. În această campanie electorală, Kurz a promovat o politică „tipică de centru dreapta” în chestiuni legate de migrație, siguranţă, islamism și împrumutând cu succes unele dintre temele electorale ale populiștilor de dreapta.

Kurz a pledat pentru reducerea beneficiilor pentru migranți, în timp ce subiectul dacă cetățenii UE care trăiesc în țară ar trebui să primească aceleași avantaje ca și cetățenii austrieci a devenit un subiect fierbinte.

În 2015, Sebastian Kurz a vorbit despre copiii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, pentru care statul austriac oferă lunar aproximativ 160 de euro, faţă de circa 20 de euro, cât e alocaţia oferită în ţara noastră. Suma (din Austria – n.r.) aproape corespunde unui salariu din România', a spus şeful diplomaţiei austriece. Declaraţia oficialului de la Viena a stârnit indignare în România.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close