Antena 3 CNN Externe "Cine intră în conclav ca papă, iese cardinal". Jurnaliştii au reuşit să-i stânjenească pe cardinalii care pregătesc alegerea viitorului Papă

"Cine intră în conclav ca papă, iese cardinal". Jurnaliştii au reuşit să-i stânjenească pe cardinalii care pregătesc alegerea viitorului Papă

"Cine intră în conclav ca papă, iese cardinal". Jurnaliştii au reuşit să-i stânjenească pe cardinalii care pregătesc alegerea viitorului Papă
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
07 Mar 2013   •   15:38

Cardinalii care sosesc la Roma sunt puşi într-o situaţie delicată de către jurnalişti. Ziariştii îi întreabă dacă se văd aleşi ca viitor papă. În mod tradiţional, exprimarea oricărei dorinţe de acest fel este inadecvată, relatează AFP.

La întrebarea "credeţi că aveţi şanse?", adresată de jurnalişti, cardinalii care au sosit de luni la Roma pentru a pregăti alegerea liderului Bisericii Catolice au răspuns cu modestie sau în glumă.

"Suntem în Alice în ţara minunilor", a spus cardinalul american Daniel DiNardo, arhiepiscop de Galveston-Houston (Texas), unui jurnalist care l-a întrebat, în glumă, dacă ar purta o pălărie de cowboy în cazul în care ar fi ales Papă.

Cardinalul Sean O'Malley, din Boston, a precizat că nu a avut niciodată intenţia de a abandona haina de călugăr capucin. "Port această uniformă de 40 de ani şi mi-am propus să o port până voi muri. Nu prevăd că o să o schimb", a declarat el.

A fi papă nu este un lucru menit să fie o ambiţie personală, cu atât mai mult dacă este exprimată în public. Alegerea este de inspiraţie divină şi nu intră în discuţie încercarea de a concura cu Sfântul Duh.

Un proverb italian îi avertizează pe cardinalii mânaţi de orgoliu că "cine intră în conclav ca papă, iese cardinal".

Candidaturile sunt discutate cu cel mai mare tact, însă doar în privat sau în pauzele de cafea din timpul seriei de întâlniri premergătoare conclavului.

Cardinalii sunt legaţi prin jurământul de respectare a secretului discuţiilor, sub ameninţarea excomunicării.


 

×
Subiecte în articol: alegeri Papa Benedict
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close