Antena 3 CNN Externe Cine va moșteni averea fostului Papă Benedict al XVI-lea: "Nu a uitat pe nimeni"

Cine va moșteni averea fostului Papă Benedict al XVI-lea: "Nu a uitat pe nimeni"

Papa Benedict al XVI-lea a decedat pe 31 decembrie anul trecut. Înainte de a muri, acesta a transmis cum va fi împărțită averea sa.

Cine va moșteni averea fostului Papă Benedict al XVI-lea: "Nu a uitat pe nimeni"
Sursa foto: Hepta / Zuma Press / Maria Grazia Picciarella
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mar 2023   •   17:47

Banii pe care Papa Benedict al XVI-lea îi avea economisiți în conturile sale se vor duce către cinci veri germani ai acestuia.

În timp ce drepturile de autor din cărțile sale vor ajunge la Fundația Ratzinger, iar obiectele personale au fost împărțite între colaboratorii săi, așa cum el însuși a lăsat scris.

Acest lucru a fost dezvăluit de secretarul său personal din toți anii de pontificat, monseniorul Georg Gaenswein:

"Am crezut că avea două rude, doi veri, dar sunt cinci”, a declarat presei arhiepiscopul german după o slujbă pe care a celebrat-o duminică la Roma.

Citește și: Vaticanul permite publicului să viziteze mormântul Papei Benedict al XVI-lea

"Acum, prin lege, trebuie să le scriu verilor, care sunt rudele cele mai apropiate, și de asemenea trebuie să le spun, prin lege: acceptați moștenirea sau nu o acceptați?”, a explicat el.

Deși nu este vorba de o sumă de ordinul milioanelor, moștenitorii ar putea renunța la primirea banilor deoarece - potrivit cotidianului „Corriere della Sera” de luni - "ar risca să fie implicați într-un proces de despăgubiri inițiat în Germania împotriva lui Benedict al XVI-lea pentru acuzația de a nu fi intervenit într-un caz de preot pedofil pe vremea când era arhiepiscop de München între 1977 și 1982”.

Secretarul a mai menționat că moștenirea va consta doar în ceea ce a rămas în contul bancar, întrucât efectele personale ale celui ce a fost papă emerit din 2013, după demisia sa istorică, vor fi toate donate.

"Celelalte obiecte personale, de la ceasuri la stilouri, de la tablouri la mobilier liturgic, au fost incluse într-o listă meticulos întocmită de Benedict al XVI-lea înainte de moartea sa. Nu a uitat pe nimeni: colaboratori, secretari, seminariști, studenți, șoferi, parohi, prieteni”, a mai declarat Georg Gaenswein.

Gaenswein a explicat totodată că, la ordinul chiar al lui Ratzinger, a distrus toate notele și scrisorile personale, în timp ce unele note au fost trimise la fundația Regensburg. "Un păcat? Da, i-am spus-o și eu, dar el mi-a dat această indicație: nu e cale de întoarcere. Nu rămân scrieri nepublicate”, a dezvăluit el.

În ceea ce privește viitorul său, Gaenswein a confirmat, așa cum spusese deja în timpul unei recente călătorii în Germania pentru a-și promova memoriile, că nu știe încă planurile papei pentru el.

"Papa Francisc nu mi-a dat încă nicio însărcinare, trebuie să reflecteze și după aceea îmi va spune. Sunt disponibil pentru Biserică și sunt loial și credincios”, a mai arătat secretarul lui Benedict al XVI-lea.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close