Antena 3 CNN Externe Ciocniri violente în Ierusalim între israelieni şi palestinieni; trimisul special american anulează vizita

Ciocniri violente în Ierusalim între israelieni şi palestinieni; trimisul special american anulează vizita

Ciocniri violente în Ierusalim între israelieni şi palestinieni; trimisul special american anulează vizita
Sursa foto: ciocniri ierusalim
17 Mar 2010   •   00:32

Sute de palestinieni din Ierusalimul de Est au incendiat cauciucuri şi pubele de gunoi, marţi, şi au atacat cu pietre poliţia israeliană, care a răspuns cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.
Cele mai grave ciocniri între cele două părţi au izbucnit după ce un trimis american şi-a anulat vizita în regiune, adâncind criza diplomatică dintre SUA şi Israel.
Furioşi pe planurile israeliene de extindere a coloniilor evreieşti în Ierusalimul de Est predominant arab, palestinienii s-au luptat cu poliţia pe tot parcursul zilei.
Redeschiderea unei sinagogi distrusă de două ori- Hurva, în cartierul evreiesc din Ierusalimul de Est, a stârnit de asemenea furia demonstranţilor.
Hatem Abdel Qader, purtător de cuvânt al Fatah arăta că "această sinagogă va fi un preludiu pentru violenţă şi fanatism religios şi extremism."
Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim,iar medicii palestinieni arătau că 10 persoane au fost frav rănite, cinci din cauza gloanţelor de cauciuc.
În timp ce partea israeliană anunţa accidentarea uşoară a 15 angajaţi ai forţelor de ordine. Circa 60 de demonstranţi au fost arestaţi.
Negustorii palestinieni din Ierusalimul de Est şi-au închis magazinele în semn de solidaritate cu protestele în timp ce şcolile palestiniene au fost închise.
Ciocniri au mai avut loc şi în câteva oraşe din Cisiordania.
Disputa diplomatică cu SUA a fost declanşată de anunţul Israelului de a construi 1600 noi apartamente în Ierusalimul de Est. Această parte a oraşului este privită de palestinieni ca fiind capitala unui viitor stat independent palestinian.
Administraţia Obama a cerut anularea proiectului, pretenţii calificate a fi ?nerezonabile? de către ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman. El a prezis că disputa cu SUA va dispărea în cele din urmă.
Cu toate acestea, Washington a informat Israelul că trimisul său special pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, şi-a amânat pe termen nelimitat vizita în zonă.

Secretarul american de stat Hillary Clinton declara că Israel trebuie să dovedească angajamentul pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu cu acţiuni, dar a respins afirmaţiile că relaţiile SUA-Israel ar fi în criză şi a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea sa.
Ea arăta că se poartă discuţii despre cum se pot repara daunele produse de anunţul israelian.
Circa 180.000 de evrei trăiesc în cartiere din Ierusalimul de Est, alături de 250.000 palestinieni.

Antena3.ro

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close