Antena 3 CNN Externe Ciocniri violente între studenţii chilieni şi forţele de ordine, înaintea negocierilor cu Guvernul. Protestele durează de cinci luni

Ciocniri violente între studenţii chilieni şi forţele de ordine, înaintea negocierilor cu Guvernul. Protestele durează de cinci luni

Ciocniri violente între studenţii chilieni şi forţele de ordine, înaintea negocierilor cu Guvernul. Protestele durează de cinci luni
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
30 Sep 2011   •   11:32

După cinci luni de proteste, studenţii din Chile au început joi negocieri cu guvernul, pe tema reformei sistemului de învăţământ. Discuţiile au fost, însă, prefaţate de o nouă manifestaţie urmată de violente ciocniri cu forţele de ordine.

Haosul a pus stăpânire pe centrul capitalei chiliene. Poliţiştii din Santiago de Chile au recurs din nou la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă după ce au fost atacaţi cu pietre, pungi cu vopsea şi alte proiectile de câţiva tineri mai turbulenţi.

Până la izbucnirea tulburărilor, manifestaţia se desfăşurase în deplină ordine. Potrivit organizatorilor, 90.000 de oameni - studenţi, elevi, profesori şi părinţi - au ieşit în stradă pentru a susţine revendicările formulate încă de acum cinci luni.

Cea mai importantă cerere este creşterea fondurilor alocate învăţământului de stat, lăsat în voia soartei de câteva decenii, în timp ce universităţile private nu sunt accesibile oricui. Până ieri, dialogul păra imposibil, pe fondul violenţelor care însoţeau aproape orice manifestaţie.

Joi, însă, cele două părţi s-au aşezat la aceeaşi masă şi au arătat că se pot pune de acord, pentru început asupra agendei şi formatului negocierilor.

Dialogul concret va începe săptămâna viitoare, iar oficialii speră că nu va fi însoţit de violenţe.

 


×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close