Antena 3 CNN Externe „Ciupercă neagră”, boală declarată epidemie în India ajunge şi în statele arabe

„Ciupercă neagră”, boală declarată epidemie în India ajunge şi în statele arabe

Medicii din Oman, o mică țară din Peninsula Arabă, au raportat primele cazuri de „ciupercă neagră”, boală care a fost declarată epidemie în India.

„Ciupercă neagră”, boală declarată epidemie în India ajunge şi în statele arabe
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Iun 2021   •   12:51

În Oman au fost depistate cel puțin 3 cazuri de mucormicoză, o infecție fungică care poate fi mortală.

Anunțul vine în timp ce Omanul se confruntă cu un nou val al coronavirusului după ce a reușit să își vaccineze doar 10% din populație.

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, persoanele cu cazuri severe de COVID-19 „sunt deosebit de vulnerabile la infecții bacteriene și fungice”. 

Mucormicoza este o infecție fungică rară cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere.

Infecția are o rată de mortalitate de 50% și necesită extirparea tuturor țesuturilor afectate pentru ca pacienții să aibă șanse de supraviețuire, lucru care în cazul unor bolnavi a dus la pierderea ochilor sau a unor părți ale țesutului nazal.

Ciuperca neagră afectează frecvent sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură, potrivit Business Insider.

Se pare că la baza apariției bolilor fungice a mucormicozei, în India, ar fi stat complicațiile legate de metodele de tratament împotriva COVID-19. De altfel, spitalele din India au raportat o creștere a „ciupercii negre” găsite la pacienții cu COVID-19, în timp ce medicii au avertizat oamenii să nu folosească bălegar de vacă în convingerea că va îndepărta virusul.

×
Subiecte în articol: epidemie india infectie mortalitate
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close