Antena 3 CNN Externe Circa 100.000 palestinieni s-au adunat în Piaţa Kativa, pentru a marca 25 de ani de la creearea Hamas

Circa 100.000 palestinieni s-au adunat în Piaţa Kativa, pentru a marca 25 de ani de la creearea Hamas

Circa 100.000 palestinieni s-au adunat în Piaţa Kativa, pentru a marca 25 de ani de la creearea Hamas
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Dec 2012   •   17:13

Aproximativ 100.000 de palestinieni s-au reunit sâmbătă în Piaţa Katiba, în centrul oraşului Gaza, pentru a asista la marcarea a 25 de ani de la crearea Hamas în prezenţa lui Khaled Mechaal, liderul în exil al acestei mişcări islamiste, relatează AFP.
   
Punctul culminant al ceremoniilor urma să fie discursul lui Mechaal, sosit vineri în Fâşia Gaza, în cadrul primei sale vizite în teritoriile palestiniene, către ora locală 14.00 (14.00, ora României).
   
Khaled Mechaal şi delegaţia Biroului Politic în exil al Hamas, inclusiv adjunctul său Musa Abu Marzuk, s-au aşezat la tribuna oficială către ora locală 13.00 (13.00, ora României), alături de şeful Guvernului Hamas Ismail Haniyeh.
   
De o parte şi de cealaltă erau aşezate portrete uriaşe ale fondatorului Hamas, şeicul Ahmad Yasin, asasinat de către armata israeliană în 2004, şi comandantului militar Hamas Ahmad Jaabari, asasinat odată cu declanşarea operaţiunii israeliene "Pilon de Apărare", care s-a desfăşurat în perioada 14-21 noiembrie.
   
În mijlocul estradei, în faţa unei machete a Esplanadei Moscheilor din Iersualimul de Est, era aşezată o replică a unei rachete de tip M-75 Hamas, utilizată în timpul confruntării, cu inscripţia, în engleză, "Made in Gaza" şi "Palestina".
   
"Am luptat împotriva voastră doar cu 10% din capacităţile noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin al-Qasam, aripa armată a Hamas, adresându-se Israelului.
   
"Dacă aţi fi făcut mai mult, am fi făcut la fel. Vom tăia mâna care ne agresează poporul şi conducătorii", a adăugat el.
   
Ostilităţile s-au soldat cu 174 de morţi în rândul palestinienilor, dintre care peste 100 civili, şi şase în rândul israelienilor, patru civili şi doi militari, potrivit bilanţurilor anunţate de către cele două tabere.
   
Armata israeliană a anunţat că a ucis în cursul operaţiunii şapte oficiali militari de rang înalt şi că a lovit aproximativ 1.500 de ţinte, între care 19 centre de comandament, 26 de instalaţii de fabricare şi stocare de armament şi sute de lansatoare de rachete îngropate.
   
În rândul asistenţei, care participa la eveniment în condiţii de ploaie intermitentă, se aflau numeroase femei şi copii, agitând însemnele Hamas, steaguri şi purtând şepci de culoarea verde.
   
Forţele de securitate din cadrul Guvernului Hamas au fost plasate "în stare de alertă pentru asigurarea securităţii festivităţilor", a declarat pentru AFP Islam Shahwane, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
   
Sute de poliţişti şi zeci de membri mascaţi şi înarmaţi din cadrul Brigăzilor Ezzedin al-Qasam erau amplasate în dispozitiv în jurul pieţei.
   
În piaţă era o atmosferă de petrecere, cu vânzători ambulanţi de băuturi şi mâncare care străbăteau mulţimea.
   
Un bărbat purta o sculptură în lemn, vopsită în culoarea verde, cu numărul 25 şi o rachetă.
   
Hamas marchează, în acest an cu câteva zile în avans, 25 de ani de la crearea sa, eveniment suprapus peste marcarea primei Intifada palestiniene, care a izbucnit la 8 decembrie 1987, în Fâşia Gaza.

×
Subiecte în articol: Hamas palestinieni terorism operatiuni
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close