Antena 3 CNN Externe Civilii finlandezi se antrenează pentru a fi pregătiţi de un eventual război cu Rusia

Civilii finlandezi se antrenează pentru a fi pregătiţi de un eventual război cu Rusia

De când a izbucnit războiul în Europa, mii de finlandezi s-au înscris în asociații de formare pentru a-și perfecționa abilitățile militare sau pentru a învăța altele noi, cum ar fi primul ajutor.

Civilii finlandezi se antrenează pentru a fi pregătiţi de un eventual război cu Rusia
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Apr 2022   •   15:58

Creșterea a fost alimentată de anxietatea față de apropierea geografică a Finlandei de Rusia. Pentru prima dată în istoria țării lor, majoritatea finlandezilor sunt în favoarea aderării la NATO.

Finlanda este una dintre puținele țări europene cu serviciu militar obligatoriu, în primul rând datorită graniței sale comune de 1300 de km și amintirilor bătăliilor cu Rusia din secolul trecut.

Această istorie i-a modelat politica, care s-a concentrat pe neutralitate în timpul Războiului Rece și pe calea de mijloc între Occident și Rusia de atunci, ca cheie pentru menținerea independenței sale.

În Finlanda, există o anxietate din ce în ce mai mare cu privire la posibilitatea unei invazii rusești, potrivit USA Today.

Acum, de la izbucnirea războiului din Ucraina, oficialii finlandezi s-au angajat într-un vârtej de întâlniri cu liderii europeni, iar politicienii ţării ar putea începe procesul de aderare la NATO până în vară. Asta în ciuda ameninţărilor moscovite.

Ani de zile, aderarea la NATO, care a fost creată pentru a limita expansiunea sovietică, părea o posibilitate îndepărtată. Acum, este o opțiune urgentă pentru mulți finlandezi, care notează că eforturile Ucrainei de a se alătura alianței au fost respinse înainte ca aceasta să fie invadată.

„Nu am lăsat niciodată garda jos după încheierea Războiului Rece, așa cum au făcut multe țări europene”, a spus Janne Kuusela, director general la Ministerul Apărării finlandez. „În acest sens, suntem bine plasați pentru a ne apăra dacă va fi nevoie în viitor.”

„Rusia a arătat când au plecat în Ucraina că nu s-au schimbat niciodată”, a spus Minna Nenonen, director executiv al Asociației Rezerviștilor Finlandezi. „Ei sunt întotdeauna Rusia și se comportă întotdeauna la fel. Așa că acum toți finlandezii știu că este foarte posibil ca la un moment dat să vină și aici.”

Asociaţia Naţională a Rezerviştilor, formată din 45.000 de membri, a câştigat peste 6.300 de membri în ultimele luni, aproape dublu faţă de numărul celor care au intrat în rândurile sale din 2015 până în 2021.
 

×
Subiecte în articol: Finlanda Rusia Război Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close