Antena 3 CNN Externe A murit Claude Ruiz-Picasso, fiul celebrului pictor spaniol

A murit Claude Ruiz-Picasso, fiul celebrului pictor spaniol

Claude Ruiz Picasso, fiul pictorului spaniol Pablo Picasso, a murit, a anunţat joi avocatul său Jean-Jacques Neuer, potrivit unui comunicat.

A murit Claude Ruiz-Picasso, fiul celebrului pictor spaniol
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2023   •   23:36

"A decedat în Elveţia, la vârsta de 76 de ani", a adăugat avocatul, fără a preciza cauzele decesului, relatează AFP.

Claude Ruiz Picasso a fost administrator din 1989 până în 2023 al moştenirii Picasso, care gestionează drepturile aferente artistului şi operei sale.

În iulie anul trecut, el a dorit să se pensioneze şi să lase locul surorii sale Paloma, care fusese numită administrator.

Foto: profimediaimages.ro

A murit fiul lui Pablo Picasso

Pablo Picasso a avut patru copii: Paul, fiul său cel mare, născut din relaţia sa cu Olga Khokhlova şi care a murit în 1975; Maya, fiica Mariei-Thérčse Walter, care a murit în 2022, Claude şi Paloma, născuţi din relaţia cu Françoise Gilot.

Familia deţine monopolul dreptului de autor şi de reproducere al operelor lui Picasso, precum şi drepturile personalităţii, dreptul moral şi drepturile mărcii comerciale. Emite certificate de autentificare, luptă împotriva falsurilor şi intentează în mod constant acţiuni în justiţie.

Averea lăsată de Pablo Picasso

După moartea sa, artistul a lăsat o avere uriașă, dar și picturi și schițe cunoscute publicului evaluate neoficial la câteva miliarde de dolari.

La doar şapte ani de la moartea lui, valoarea averii ajunsese oficial la 250 de milioane de dolari. 

La 50 de ani de la moartea sa, în aprilie 1973, creatorul ''Guernica'' şi al ''Domnişoarelor din Avignon'' continuă să fascineze: muzee din lumea întreagă, mai ales în Franţa şi Spania, au programat anul acesta circa 50 de expoziţii care îi sunt consacrate.

Operele din ultima parte a vieţii lui Picasso sunt o combinaţie între mai multe stiluri pe care le-a îmbrăţişat de-a lungul întregii vieţi. Lucrările sale erau, astfel, de dimensiuni mult mai mari, mai expresive şi mai colorate.

Pictorul a murit la 8 aprilie 1973, în urma unei embolii pulmonare. La moarte, pictorul era deja unul dintre cei mai celebri şi de succes artişti din istorie, dar şi cel mai prolific artist din istoria artei. A creat, de-a lungul unei cariere de peste 78 de ani, 13.500 de picturi, 100.000 de tipărituri şi gravuri şi 34.000 de ilustraţii, potrivit site-ului pablopicasso.org. 

×
Subiecte în articol: Claude Ruiz-Picasso Picasso
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close