Antena 3 CNN Externe Clinton cere Israelului să facă alegeri dificile

Clinton cere Israelului să facă alegeri dificile

Clinton cere Israelului să facă alegeri dificile
Sursa foto: hillary clinton
23 Mar 2010   •   01:37

În cadrul unui mesaj la conferinţa grupului de lobby pro-Israel AIPAC, secretarul american de stat Hillary Clinton a promis un angajament "solid ca o stâncă" pentru securitatea Israelului, dar a avertizaz că statul s-ar putea confrunta cu alegeri "dificile" în privinţa activităţii în colonii.
La peste o săptămână de la declanşarea uno relaţii tensionate între Washington şi Tel Aviv, secretarul de stat a încercat să limiteze nemulţumirea publică pentru continuarea activităţii de colonizare evreiească pe pământ palestinian,reafirmând legătura solidă a celor doi aliaţi, în timp ce cere Israelului să facă alegeri ?dificile? să reia procesul de pace în Orientul Mijlociu.
AIPAC, grup de presiune pro-Israel ce are o influenţă mare în spectrul politic în Congres, a cerut administraţiei Obama să reducă tonul contra statului evreu şi să depăşească tensiunile recente.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a adoptat de asemenea un ton conciliant înaintea discursului de la AIPAC, promiţând măsuri de ?creştere a încrederii? pentru a revigora discuţiile de pace.
Cu toate acestea, Netanyahu nu a cedat de la chestiunile care au provocat una din cele mai serioase crize cu SUA- planul de a construi 1600 noi case pentru evrei în Ramat Shlomo, cartier arab din Ierusalimul de Est.
Oficialii americani au calificat planurile ca fiind o ?insultă? la adresa SUA şi ?distructive? cu procesul de pace.
De altfel, Clinton sublinia că este rolul SUA ?să spună adevărul atunci când este nevoie?, cerând atât Israelului cât şi palestinienilor să facă ?alegeri dificile dar necesare.?

"Construcţia în Ierusalimul de Est sau Cisiordania subminează încrederea reciprocă şi ameninţă discuţiile de proximitate ce sunt primul pas spre negocieri depline pe care ambele părţi le doresc şi au nevoie. Şi subminează capacitatea unică a Americii de a juca un rol - unul esenţial- în procesul de pace."
Antena3.ro

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close