Antena 3 CNN Externe Clinton: Nu vom tolera corupţia afgană

Clinton: Nu vom tolera corupţia afgană

Clinton: Nu vom tolera corupţia afgană
Sursa foto: hillary clinton
07 Dec 2009   •   08:33

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că banii americani din Afganistan nu vor merge spre sprijinirea agenţiilor corupte din guvernul afgan, iar distribuirea de fonduri se va baza pe "certificarea contabilităţii şi a transparenţei," ceea ce va lăsa unele ministere fără finanţare din SUA.
"Ne-am uitat la fiecare program de asistenţă civilă şi contract şi ne-am spus că nu vom mai susţine un comportament nepotrivit,"

Guvernul preşedintelui Hamid Karzai a fost acuzat de corupţie încă de la victoria de la alegerile din 2004. La alegerile din acest an, reputaţia lui Karzai în faţa statelor occidentale a suferit mult din cauza descoperirii a faptului că o treime din fondurile sale au fost fraudate.
De altfel, secretarul american al Apărării Robert Gates, sublinia că "realitatea este că guvernul lui Karzai a fost pătat cu o pensulă prea mare. Avem unele ministere. Interne, Apărare, Agricultură, Educaţie şi altele unde avem miniştri buni care fac treabă bună. Avem şi guvernatori în provincii importante care fac diferenţa, sunt oneşti şi competenţi."
El arăta că SUA se va concentra pe ministerele care ?contează pentru succesul nostru şi contribuie la succesul strategiei noastre, atât referitor la al Qaeda, cât şi pentru stabilizarea situaţiei securităţii."

Referindu-se la termenul de iulie 2011, stabilit de preşedintele american pentru începerea retragerii de pe front, Gates sublinia că ?nu există un deadline. Este o dată specifică pentru începutul transferului responsabilităţii securităţii, district cu district, provincie cu provincie. Procesul se va întinde pe o perioadă de timp în funcţie de situaţie. Iar decizia va fi luată de comandanţii de pe front."

Acesta a subliniat că SUA nu va abandona Afganistan precum a făcut-o în 1989.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close