Antena 3 CNN Externe Clinton: SUA caută în continuare dialogul cu Iran, în pofida reprimării demonstraţiilor

Clinton: SUA caută în continuare dialogul cu Iran, în pofida reprimării demonstraţiilor

Clinton: SUA caută în continuare dialogul cu Iran, în pofida reprimării demonstraţiilor
Sursa foto: hillary clinton
16 Iul 2009   •   17:27

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că administraţia Obama doreşte în continuare să aibă un dialog cu Iran, în pofida a ceea ce a calificat a fi folosire inacceptabilă şi deplorabilă a violenţei pentru oprirea protestelor post-electorale.
În cadrul unui discurs de politică externă, Clinton a lăsat uşa deschisă şi discuţiilor cu elemente moderate ale mişcării talibane din Afganistan.
Clinton aprecia că răspunsul la protestele iraniene pun o nouă presiune asupra guvernului de la Teheran în modul cum este perceput la nivel internaţional. Totuşi, Statele Unite se vor angaja în discuţii directe pe programul nuclear iranian şi a sprijinului pentru terorism dacă doreşte să devină un membru responsabil al comunităţii internaţionale.
Oficialul american s-a adresat Consiliului pentru Relaţii Externe din Washington în cadrul unui discurs ce marchează aniversare de şase luni a noii administraţii şi înainte o vizită în India şi Thailanda.
Discursul urmat de o sesiune de întrebări a subliniat că administraţia Obama foloseşte ceea ce este numit puterea inteligentă, ce pune pe picior de egalitatea diplomaţia cu folosirea puterii armate.

Ea a declarat că în privinţa Iranului, administraţia Bush a făcut o greşeală refuzând dialogul nuclear şi delegând această politică altora.

?Discuţiille directe oferă cel mai bun mijloc de a prezenta şi explica această alegere. De aceea oferim conducerii iraniene o oportunitate. Iran nu are dreptul la capacitate nucleară militară. Şi suntem hotărâţi să împiedicăm acest lucru. Dar are dreptul la energie nucleară civilă dacă restabileşte încrederea comunităţii internaţionale că foloseşte programul exclusiv pentru scopuri paşnice. Iran poate deveni un actor constructiv în regiune dacă încetează cu ameninţarea vecinilor şi sprijinirea terorismului?, arăta Clinton.

Clinton a mai declarat că va face o vizită, în toamnă, în Pakistan. În acest sens a subliniat că securitatea naţională a SUA şi viitorul Afganistanului depind de un Pakistan stabil, democratic şi puternic economic, motiv pentru care Washington salută determinarea Pakistanului în noua abordare a militanţilor care ameninţă ţara.

Referindu-se la conflictul palestiano-israelian, Clinton a repetat cerera SUA ca Israelul să oprească colonizarea teritoriilor, iar palestinenii să înceteze cu provocările.

Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close