Antena 3 CNN Externe Clinton: SUA doreşte oprirea colonizării, fără excepţii

Clinton: SUA doreşte oprirea colonizării, fără excepţii

Clinton: SUA doreşte oprirea colonizării, fără excepţii
Sursa foto: hillary clinton
28 Mai 2009   •   23:25

SUA doreşte ca Israelul să pună punct extinderii coloniilor evreieşti, fără excepţii, a avertizat secretarul american de stat Hillary Clinton, care a promis că va face presiuni asupra Israelului în acest sens,
Palestinienii şi alţi oficiali arabi susţin că extinderea aşezărilor evreieşti pe teritoriile ocupate în 1967 subminează eforturile de negociere a păcii pentru a pune capăt conflictului de 60 de ani.

Preşedintele american Barack Obama, care a promis să vină cu un efort proaspăt de pace, declara la întâlnirea cu premierul israelien Benjamin Netanyahu că ?trebuie oprite colonizările pentru a putea avansa?.

?Preşedintele a fost foarte clar când premierul Netanyahu a fost aici. El doreşte oprirea coloniilor- nu doar a unor aşezări, nu a avanposturilor, nu excepţiile de creştere naturală?, a declarat Clinton la o conferinţă de presă cu omologul său egiptean.

?Noi credem că este în interesul efortului în care suntem angajaţi ca aceste colonizări să înceteze. Aceasta este poziţia noastră, ceea ce am comunicat foarte clar nu numai israelienilor, ci şi palestinienilor şi altora şi intenţionăm să facem presiuni în acest sens?.

?Creştere naturală? este un termen folosit de israelieni pentru a descrie construcţia în cadrul unor aşezări existente pentru a acoperi necesarul creşterii familiilor. Avansposturile sunt aşezări mai mici, adesea locuite de câteva zeci de oameni, care az fost construite fără autorizarea guvernamentală.

Netanyahu declarase anterior că va continua creşterea naturală.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care se întâlneşte joi cu Obama, a respins orice reluare a dialogului de pace până la oprirerea colonizării.
Circa jumătate de milion de israelieni trăiesc în peste 100 de colonii construite după 1967 în West Bank şi Ierusalimul de Est, teritorii în care trăiesc 3 milioane de palestinieni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close