Antena 3 CNN Externe Clinton: SUA nu au alte opţiuni decât sancţionarea Iranului

Clinton: SUA nu au alte opţiuni decât sancţionarea Iranului

Clinton: SUA nu au alte opţiuni decât sancţionarea Iranului
Sursa foto: iran proteste
25 Feb 2010   •   18:44

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat în faţa unei comisii senatoriale americane că SUA nu are alte opţiuni decât a impune noi sancţiuni Iranului. Aceasta a precizat că administraţia Obama "a întins mâna " încă din prima zi, dar Iran nu s-a angajat în discuţii cu comunitatea internaţională pentru a înlătura temerile legate de programul său nuclear.
"Vom impune sancţiuni" conform strategiei pe două piste, în special contra Gărzii Revouţiei islamice iraniene, arăta aceasta. Clinton sublinia că Statele Unite au urmărit activ sancţiuni în Consiliul de Securitate şi s-au înregistrat progrese.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, declara anterior că SUA cere cele mai dure sancţiuni în Consiului de Securitate, de la Rezoluţia 1874 de anul trecut ce viza Coreea de Nord.
Pe lângă sancţiuni multilaterale, Clinton a cerut Congresului să analizeze unele sancţiuni "inteligente"şi "dure" pentru a nu trimite un mesaj greşit.
Senatul a adoptat un act luna trecută, care impune sancţiuni pentru companiile care fac afaceri cu sectorul energetic iranian în dezvoltarea resurselor de petrol, producţie sau exportul de produse rafinate.
Actul impune şi o interdicţue pe comerţul direct între SUA şi Iran, şi interzice guvernului american să cumpere marfă de la companii care fac afaceri cu sectorul energetic al Iranului.
Administraţia a fost reticentă până acum a impune sancţiuni contra sectorului energetic, în special în livrările de petrol, care se bazează masiv pe importuri.
De altfel, SUA a avertizat Iranul că "timpul şi răbdarea? dispar în legătură cu programul nuclear.

Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close