Antena 3 CNN Externe Clinton: SUA, Rusia, China au ajuns la un acord pentru noi sancţiuni contra Teheranului

Clinton: SUA, Rusia, China au ajuns la un acord pentru noi sancţiuni contra Teheranului

Clinton: SUA, Rusia, China au ajuns la un acord pentru noi sancţiuni contra Teheranului
Sursa foto: hillary clinton
19 Mai 2010   •   00:34

SUA, Rusia şi China au ajuns la un acord privind o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU pentru sancţiuni contra Iranului, anunţa secretarul american de stat Hillary Clinton .

"Astăzi, sunt fericită să anunţ această comisie că am ajuns la un acord pentru o puternică rezoluţie, cu cooperarea Rusiei şi Chinei," arăta Clinton în cadrul unor audieri în Senatul american privind ratificarea noului tratat START.
Ea amintea că s-a lucrat la acest proiect mai multe săptămâni şi acesta va fi prezentat întregului Consiliu de Securitate.

Anunţul vine la o zi după ce miniştrii de externe din Iran, Brazilia şi Turcia au semnat un acord pentru a schimba uraniul slab îmbogăţit cu combustibil pentru reactorul din Teheran.
În plus, Iran a anunţat că va continua producţia internă a programului de îmbogăţire a uraniului la 20 procente. Clinton a calificat aceasta ca fiind o "încălcare clară a obligaţiilor internaţionale" şi a subliniat că preşedintele rus împărtăşeşte preocupările SUA.
Aceasta arăta că ?nu este suficient ca Iran să facă o conferinţă de presă şi o declaraţie," şi a ridicat semne de întrebare despre momentul anunţului.

"Nu credem că este un accident că Iran a acceptat această declaraţie pe când noi ne pregăteam să înaintăm în New York în cadrul ONU", sublinia Clinton .
Casa Albă a petrecut mai mult de un an încercând să convingă liderii mondiali că sfidarea de către Iran a obligaţiilor sale internaţionale impune o nouă serie de sancţiuni.


"Deşi recunoaştem eforturile sincere ale Turciei şi Braziliei pentru a găsi o soluţie la conflictul Iranului cu comunitatea internaţională pentru programul său nuclear, cotinuăm să adunăm statele pentru o nouă rezoluţie de sancţiuni, ce va trimite un mesaj clar despre ce aşteptăm de la Iran?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close