CNN: Al-Qaida din Siria plănuia atacuri în SUA cu haine îmbibate în material explozibil

de A.M.P    |    25 Sep 2014   •   11:04
CNN: Al-Qaida din Siria plănuia atacuri în SUA cu haine îmbibate în material explozibil Foto: dailymail.co.uk

Gruparea Khorasan, formată din membri de rang înalt ai reţelei Al-Qaida dislocaţi în Siria şi vizată, marţi, de raidurile americane în regiunea Alep, pregătea atentate cu dispozitive nemetalice precum haine îmbibate în material explozibil, relatează CNN.
   
Un oficial american susţine că există indicii că aceste comploturi ale grupării erau într-un stadiu avansat. El susţine că militanţii au obţinut materiale şi lucrează la noi dispozitive explozive improvizate greu de detectat, inclusiv dispozitive electronice obişnuite şi obiecte care pot fi luate la bordul avioanelor, cum ar fi articolele de toaletă.
   
Comunitatea serviciilor de informaţii a descoperit comploturi ale Khorasan împotriva Statelor Unite în ultimele săptămâni, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete pentru CNN. Sursa nu a specificat o ţintă anume, dar a afirmat că aceste comploturi ar implica o bombă realizată din dispozitive nemetalice sau un dispozitiv nemetalic precum un tub de pastă de dinţi sau haine îmbibate cu material explozibil.
   
Un complot care să implice bombe introduse la bordul avioanelor "este doar o opţiune pe care ei o analizează", a declarat un oficial american.
   
Existenţa grupării Khorasan a fost recunoscută public abia săptămâna trecută, când directorul comunităţii americane de informaţii, James Clapper, a declarat că aceasta operează în Irak şi Siria cu accent pe exportarea terorismului în Occident.
   
Statele Unite au vizat în noaptea de luni spre marţi gruparea Khorasan, formată din foşti combatanţi ai Al-Qaida, în regiunea Alep, din nordul Siriei. Raidurile "au vizat să prevină un atac iminent pregătit de această grupare împotriva intereselor Statelor Unite şi ale occidentalilor", a precizat Pentagonul.
   

Parteneri
x close