Antena 3 CNN Externe Cocaina otrăvită vândută în Argentina omoară 24 de oameni. Autoritățile cer expulzarea din țară a suspectului

Cocaina otrăvită vândută în Argentina omoară 24 de oameni. Autoritățile cer expulzarea din țară a suspectului

24 de persoane au murit până în prezent în Argentina după ce au consumat cocaină suspectată că ar conține o substanță otrăvitoare. Alți aproximativ 50 de oameni au ajuns la spital.

Cocaina otrăvită vândută în Argentina omoară 24 de oameni. Autoritățile cer expulzarea din țară a suspectului
Sursa foto: Twitter/ STAYWELLWORLD
de Cerasela Stafie    |    05 Feb 2022   •   17:01

Autoritățile de imigrație din Argentina au ordonat expulzarea din țară a principalului acuzat de distribuire a cocainei otrăvite care de miercuri până în prezent a ucis 24 de persoane. Joaquín Aquino, alias el Paisa, va trebui să se întoarcă în țara sa, Paraguay, ”când încetează interesul Justiției asupra persoanei sale”, a explicat Direcția Națională a Migrației într-o comunicare oficială.

Vineri, numărul victimelor a trecut de la 23 la 24, după moartea unui bărbat care agoniza de două zile într-un spital de la periferia de vest a orașului Buenos Aires. În acea zonă, mai mulți oameni au cumpărat drogul, ”tăiat” cu un opiaceu puternic, care le-a cauzat moartea.

Anchetatorii bănuiesc că ar fi vorba despre fentanil, un analgezic opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina. La 48 de ore de la începutul deceselor, testul de laborator nu este încă gata. O sursă din Ministerul Sănătăţii a precizat că ”nu este un simplu studiu”, scrie El Pais.

Autoritățile știu că substanța cu care a fost otrăvit drogul este un opiaceu pentru că cei internați au răspuns la naloxonă, antidotul său, dar nu sunt siguri ce este. În Argentina. fentanilul este folosit doar în spitale ca anestezic, nu este disponibil în farmacii și nu este accesibil traficanților de droguri.

Autoritățile încă nu știu de ce drogul a fost ”tăiat” cu o componentă care în piața locală este mai scumpă decât cocaina. În primul rând, s-a bănuit o reglare de conturi între benzi, dar cresc și ipotezele unui proces de introducere a opiaceelor ​​pe piața locală sau o simplă eroare de manipulare.

Profilul victimelor este izbitor: oameni foarte săraci, din cartiere marginale și dependenți de un drog pe care îl cumpărau la mai puțin de jumătate din valoarea sa de piață în Puerta 8, un mic cartier cu coridoare înguste de pământ unde se afla ”bucătăria” în care s-a ”tăiat” cocaina. 23 de persoane intoxicate sunt încă internate și opt supraviețuiesc conectați la un ventilator mecanic. Doar trei dintre victime erau femei.

La o zi după ce au avut loc primele decese, polițiștii au arestat o duzină de persoane în cartierul cu pricina, situat în vecinătatea spitalelor în care erau distribuite victimele. Apoi, Joaquín Aquino, 33 de ani, a fost prins și el. În casa în care a fost arestat, polițiștii au confiscat 5.000 de doze de stupefiante ambalate în același nailon roz în care au fost livrate mostrele de la rudele victimelor.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close