Antena 3 CNN Externe Colosseumul s-a "aplecat" cu 40 cm. Cum s-a mobilizat Italia

Colosseumul s-a "aplecat" cu 40 cm. Cum s-a mobilizat Italia

Colosseumul s-a "aplecat" cu 40 cm. Cum s-a mobilizat Italia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    01 Aug 2012   •   08:58

Autorităţile din Roma îi liniştesc pe turişti şi pe toţi iubitorii oraşului - faimosul Colosseum nu este în pericol să se prăbuşească. În plus, vechiul amfiteatru va trece printr-o amplă operaţiune de restaurare, în valoare de 25 de milioane de euro.

Anunţul vine după ce, zilele trecute, presa italiană relata că edificiul antic a început să se încline, asemenea altui monument celebru, turnul din Pisa.

Colosseumul din Roma îşi arată din plin vârsta de peste 19 secole şi pare, pe alocuri, aproape neglijat, deşi este unul dintre monumentele cu cei mai mulţi vizitatori din lume. Ziarele italiene semnalează mereu desprinderea unor bucăţi de piatră din faţade sau alte mici avarii.

În plus, s-a constatat că partea de sud a arenei a ajuns cu 40 de centimetri sub nivelul celei de nord. Specialiştii spun, însă, că stabilitatea edificiului nu este în pericol şi monitorizează în continuare situaţia.

Arheologii amintesc că bătrânul amfiteatru a rezistat la două cutremure puternice încă din secolul al V-lea. Coliseul are, totuşi, nevoie de îngrijiri, pe care le va primi, acum, datorită generozităţii unei firme de încălţăminte de lux. Lucrările vor începe prin curăţarea faţadelor şi închiderea micilor fisuri.

Coloseumul este cel mai mare amfiteatru construit în timpul Imperiului Roman. Numărul vizitatorilor a crescut, în ultimul deceniu, de la 1.000.000 la 6.000.000. La încheierea lucrărilor de restaurare, peste trei ani, ei vor avea acces la spaţii cu 25% mai mari ca în prezent.

Citeşte şi Zăpada distruge istoria. Bucăţi din Colosseum au căzut după topirea zăpezii




×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close