Antena 3 CNN Externe Armata columbiană a distrus fabrica de cocaină care alimenta cartelul lui "El chapo" Guzman. Imagini document din bârlogul traficanţilor

Armata columbiană a distrus fabrica de cocaină care alimenta cartelul lui "El chapo" Guzman. Imagini document din bârlogul traficanţilor

Militari columbieni împreună cu ofiţeri de informaţii şi din structurile anti-drog au neutralizat două laboratoare secrete, aflate în junglă, unde mişcarea de gherilă intitulată Armata Naţională de Eliberare producea cocaină pentru cartelul mexican Sinaloa, condus, până la arestarea sa, de celebrul Joaquin "El chapo" Guzman.

Armata columbiană a distrus fabrica de cocaină care alimenta cartelul lui "El chapo" Guzman. Imagini document din bârlogul traficanţilor
de Adrian Iclozan    |    03 Feb 2021   •   14:20

Materiale foto şi video publicate de procuratura columbiană arată cum soldaţii sunt desfăşuraţi la locul operaţiunii cu un elicopter, înainte de a intra în laboratoarele clandestine.

"Fabrica de cocaină" era situată într-o pădure din departamentul Narino, pe coasta Pacificului, în apropierea graniţei cu Ecuadorul.

Militarii şi poliţiştii columbieni au capturat, săptămâna trecută, aproape trei tone de cocaină, în valoare de aproape 100 de milioane de dolari.

În afara cocainei deja produse, oamenii legii au confiscat şi aproximativ 600 de kilograme de pastă de cocaină, precum şi precursori folosiţi în procesul de producţie a drogului - acetonă, acid sulfuric, acid hidrocloric şi sodă caustică.

Columbia, ţara care poate produce o mie de tone de cocaină pe an

Capacitatea de producţie a celor două laboratoare neutralizate a fost estimată de anchetatorii columbieni la 4 miliarde de dolari pe an.

Membrii gherilei transportau cocaina în bărci cu motor în Cumbitara, un oraş de la graniţa ecuadoriană. De acolo, marfa era livrată în mai multe ţări din America Centrală pentru a ajunge, în final, la traficaţii din cartelul mexican Sinaloa. 

Guvernul columbian estima, în toamna anului trecut, că patru organizaţii mexicane de crimă organizată - Sinaloa, Jalisco, Los Zetas şi Beltran-Levya - sunt răspunzătoare pentru preluarea cantităţii majoritare de cocaină produsă în Columbia.

"Mexicanii dirijează achiziţia, traficul şi vânzarea în Statele Unite", spune said Rafael Guarín, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui columbian.

Datele Naţiunilor Unite arată că, în 2019, Columbia avea 154.000 de hectare cu frunze de coca, a căror capacitate însumează un milion de kilograme de cocaină.

Cartelul mexican Sinaloa, activitate intensă şi după arestarea lui "El Chapo" Guzman

Cartelul mexican Sinaloa a rămas activ după arestarea şi condamnarea, în Statele Unite, a liderului său, Joaquín 'El Chapo' Guzman, considerat până recent cel mai puternic traficant de droguri din lume.

Guzman a reuşit, în 2015, o evadare spectaculoasă înainte de condamnare, fugind printr-un tunel săpat sub celula sa.

El a fost capturat de autorităţile mexicane şi predat Statelor Unite, unde a fost condamnat în 2019 la închisoare pe viaţă, fiind încarcerat în prezent într-un penitenciar de maximă securitate din statul Colorado.

×
Subiecte în articol: cocaina Columbia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close