Antena 3 CNN Externe Columbia: Ciocniri între cultivatorii de cafea şi poliţie în timpul unui protest

Columbia: Ciocniri între cultivatorii de cafea şi poliţie în timpul unui protest

Columbia: Ciocniri între cultivatorii de cafea şi poliţie în timpul unui protest
de M.T.    |    26 Feb 2013   •   14:14

O grevă a cultivatorilor de cafea din Columbia a degenerat şi a dat naştere la ciocniri între protestatari şi forţele de oride, anunţă BBC.

Manifestanţii au decis să iasă în stradă pentru a cere subvenţii mai mari, încercând astfel să se protejeze de scăderea preţurilor internaţionale şi de deprecierea monedei naţionale.

Câteva mii de cultivatori de cafea au blocat străzile şi autostrăzile din mai multe oraşe importante, inclusiv în Medellin, al doilea oraş al ţării.

Forţele de ordine nu au tolerat însă acţiunea manifestanţilor şi astfel s-au produs numeroase ciocniri. Opoziţia a criticat atitudinea guvernului faţă de criză şi a cerut ca protestele să nu fie „criminalizate”.

Preşedintele Juan Manuel Santos a cerut încetarea protestelor, despre care a spus că „nu sunt necesare şi sunt total nepotrivite, dar şi injuste”.

Cafeaua reprezintă unul dintre principalele produse de export în Columbia, peste jumătate dintre familiile din această ţară bazându-se pe recolta de cafea pentru a-şi putea câştiga existenţa. Dar recolat din 2012 a fost cea mai mică din ultimele decenii.

Cultivatorii solicită sprijinul guvernului, în condiţiile în care preţul cafelei a scăzut anul trecut pe piaţa internaţională.

Juan Manuel Santos a precizat că guvernul său a plătit deja subvenţii de 60.000 de pesos (33 de dolari) pentru fiecare 125 de kg de cafea, adăugând că are în vedere o extindere a acestei măsuri.

Columbia este al patrulea producător de cafea din lume, după Brazilia, Vietnam şi Indonezia.


×
Subiecte în articol: Columbia protest grevă violente subventii
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close