Antena 3 CNN Externe Comandant israelian: Am rescris regulile războiului în Gaza

Comandant israelian: Am rescris regulile războiului în Gaza

Comandant israelian: Am rescris regulile războiului în Gaza
Sursa foto: fasia gaza
04 Feb 2010   •   17:28

Civilii au fost supuşi unui risc mai mare pentru a salva vieţile militarilor în timpul războiului din Gaza, a dezvăluit un militar israelian, fapt ce va pune cu siguranţă presiune pe oficialii israelieni să declanşeze o anchetă completă.

Un ofiţer evreu de rang înalt a recunoscut pentru prima dată că armata israeliană a depăşit de regulile acceptate ale războiului privind protecţia civililor pentru a minimaliza victimele militare în timpul războiului din Gaza de anul trecut.

Ofiţerul a subliniat că nu consideră că vechiul principiu de conduită militară cunoscută ca "mijloace şi intenţii " ? unde un suspect trebuie să aibă o armă şi să dea semne că o foloseşte înainte de a fi atacat- poate fi aplicat înainte de a apela focul de pe drone sau elicoptere în Gaza.
De altfel un alt ofiţer descria noua politică- realizată pentru a evita numărul imens de victime militare precum în Liban în 2006- ca fiind una "practic de risc zero pentru soldaţi".
Dezvăluirile ofiţerilor vor pune şi mai multă presiune pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declanşeze o anchetă independentă a războiului, aşa cum cere raportul ONU, ce a criticat asupra conduita Israelului şi a Hamas.
Comandantul militar israelian a explicat pentru publicaţia Yedhiot Ahronot regulile de luptă în cadrul ofensivei. Remarcile sale se adaugă altor mărturii similare ale soldaţilor israelieni.

Anterior, unii militari declarau că regulile au devenit mai flexibile. Deşi au negat raportul ONU care susţine că armata a vizat deliberat civili, ei subliniau că noile reguli permiteau politica ca "orice mişcare trebuie să atragă foc. Nimeni nu ar trebui să se afle acolo." Un soldat relata că i s-a comunicat de superior că "dacă vezi mişcare, trebuie să tragi."

Antena3.ro

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close