Antena 3 Externe Comisia Electorală de la Moscova respinge un candidat al opoziţiei pentru că l-a susţinut pe Navalnîi

Comisia Electorală de la Moscova respinge un candidat al opoziţiei pentru că l-a susţinut pe Navalnîi

de Alexandra Ionescu    |    26 Iun 2021   •   10:10
Comisia Electorală de la Moscova respinge un candidat al opoziţiei pentru că l-a susţinut pe Navalnîi
Sursa foto: Getty Images

Comisia Electorală de la Moscova a respins vineri candidatura la funcţia de deputat a cunoscutului opozant Ilia Iaşin, pentru că l-a susţinut pe liderul opoziţiei Alexei Navalnîi, ale cărui organizaţii au fost declarate ''extremiste'' de către justiţie.

”Am fost eliminat din alegeri. Comisia electorală m-a considerat extremist din cauza susţinerii mele pentru Navalnîi şi m-a împiedicat să candidez. Nu am mai văzut de mult timp o nedreptate atât de flagrantă”, a scris Yashin pe Twitter.

Iaşin, care dorea să candideze la alegerile pentru Duma de la Moscova, a declarat că va face apel la această decizie în instanţă, dar a recunoscut că nu are nicio speranţă că justiţia îi va restabili drepturile, potrivit Radio Free Europe.

În opinia sa, respingerea candidaturii sale este o decizie politică şi o răzbunare pentru sprijinul acordat lui Navalnîi, care în prezent ispăşeşte doi ani şi jumătate de închisoare.

Oponentul, care a fost anterior deputat în Dumă, dorea să ocupe locul lăsat liber de un politician comunist recent decedat.

Iașin a spus că va face apel la ”această decizie politică”, dar a adăugat că nu are nicio iluzie că se va schimba ceva.

”Din cauza acestei legi sunt privat de dreptul de a candida pentru următorii 5 ani”, a mai scris el pe Twitter

Duma, sau Camera Deputaţilor, a adoptat la sfârşitul lunii mai o lege care îi împiedică pe membrii organizaţiilor considerate extremiste să candideze la alegerile municipale sau federale.

La jumătatea lunii iunie, justiţia rusă a interzis ca „extremiste” mai multe organizaţii non-profit legate de Navalnîi, cum ar fi Fondul anticorupţie, care a denunţat îmbogăţirea ilicită în administraţia publică.

Cu toate acestea, legea adoptată de Duma nu ar trebui să afecteze alegerile locale şi federale din septembrie anul viitor, deoarece acestea au fost convocate înainte de intrarea în vigoare a acesteia.

×
Subiecte în articol: Moscova opozant candidat

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close