Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană propune impozitarea combustibililor pentru aviație

Comisia Europeană propune impozitarea combustibililor pentru aviație

Comisia Europeană a elaborat un plan referitor la stabilirea unei taxe minime la nivel european pentru combustibilii de aviație poluanți, pentru reducerea mai rapidă a emisiilor poluante.

Comisia Europeană propune impozitarea combustibililor pentru aviație
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2021   •   10:55

Obiectivul este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minimum 55% până în 2030, față de 1990.

Noile reglementări vizează folosirea combustibililor fosili. 

Propunerea stipulează impunerea unei taxe minime în UE pentru zborurile din interiorul spațiului comunitar.

Începând cu 2023, impozitul începe de la zero și crește gradual timp de un deceniu, până când va ajunge la un nivel integral.

Combustibilii sustenabili, cum este hidrogenul din surse regenerabile de energie şi biocombustibilii avansaţi, nu vor fi supuși iimpoztării timp de 10 ani. 

Scopul acestei mărusi este trecerea companiilor aviatice la folosirea carburanților eco, cum este e-karosenul, însă costurile sunt foarte mari. 

Utilizarea unor astfel de combustibili a fost îngreunată de costurile ridicate şi reprezintă mai puţin de 1% din consumul de combustibil european pentru avioane.

De asemenea, Bruxelles-ul este de aşteptat ca luna viitoare să propună cerinţe pentru companiile aeriene de a utiliza o cotă minimă de combustibili durabili, pentru a stimula cererea pentru aceştia.

Cota minimă de impozitare a UE nu se va aplica zborurilor destinate exclusiv mărfurilor sau ”zborurilor de agrement” şi ”aviaţiei de afaceri”, potrivit Reuters.

Aceasta ar putea include utilizarea recreativă a unei aeronave sau a unei companii care utilizează un avion, nu pentru închiriere publică, pentru a-şi desfăşura activitatea.

Statele membre ar putea alege să taxeze combustibilul acestor zboruri la nivel naţional. Proiectul de propunere ar introduce, de asemenea, cote minime de impozitare pentru combustibilii poluanţi utilizaţi pentru navigaţia pe apă, pescuit şi transportul de mărfuri în UE.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close