Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană sancţionează Ungaria. A propus suspendarea fondurilor de coeziune

Comisia Europeană sancţionează Ungaria. A propus suspendarea fondurilor de coeziune

Comisia Europeană sancţionează Ungaria. A propus suspendarea fondurilor de coeziune
Sursa foto: Foto: business24.ro
22 Feb 2012   •   16:26

Comisia Europeană intenţionează să suspende fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la începutul anului următor, se arată într-un comunicat al Comisiei, citat de Mediafax. Suma ar reprezenta 0,5% din PIB al ţării şi 29% din sumele alocate ţării anul următor prin programul de coeziune.

Executivul comunitar consideră că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% într-un mod sustanbil.
   
"Acest pas fără precedent urmează avertismentelor repetate ale CE către Ungaria pentru a accelera eforturile de a diminua deficitul excesiv al ţării, dar şi eşecului autorităţilor ungare de a lua măsurile necesare", se arată într-un comunicat al Comisiei.
   
În ianuarie, în cadrul procedurilor de deficit excesiv, CE a ajuns la concluzia că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a coborî, într-un mod sustenabil şi credibil, deficitul bugetar sub limita de 3% până în 2011.
   
Ca urmare, Comisia a propus accelerarea procedurii de deficit excesiv, iar recomandarea a fost aprobată de Consiliul de Miniştri în ianuarie, deschizând calea unei suspendări a fondurilor de coeziune pentru Ungaria.
   
"Depinde acum de autorităţile ungare să adopte măsuri înainte ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare", a spus comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.
   
Ungaria este monitorizată prin procedura de deficit excesiv încă de la aderarea la UE, în 2004.

După ce s-a ajuns în 2005 la concluzia că autorităţile de la Budapesta nu au luat măsurile adecvate pentru diminuarea deficitului, termenul limită pentru corectarea situaţiei a fost amânat de mai multe ori, iar în iulie 2009 a fost stabilit ca limită anul 2011.
   

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close