Antena 3 CNN Externe Comisia de la Veneţia critică revocarea Avocatului Poporului

Comisia de la Veneţia critică revocarea Avocatului Poporului

Comisia de la Veneţia le-a trimis scrisori preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi preşedintelui Senatului, Anca Dragu, după revocarea Avocatului Poporului.

Comisia de la Veneţia critică revocarea Avocatului Poporului
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iun 2021   •   10:19

Comisia de la Veneţia critică revocarea Avocatului Poporului din funcţie şi cere explicaţii cu privire la motivele juridice care au stat la baza demiterii. 

"Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său", menționează președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului.

Orban și Dragu, trași la răspundere de Comisia de la Veneţia

Cei de la Comisie spun că a fost o bună practică să fie dezbătute rapoartele de activitate ale acestei instuţii, însă critică modul în care s-a ajuns la revocarea Avocatului Poporului din funcţie.

Ei spun că era nevoie să se identifice o culpă, o conduită necorespunzătoare sau incapacitatea de a-şi exercita funcţia, pentru a se putea face revocarea.

Prin urmare, la finalul scrisorii, cei de la Comisia de la Veneţia le cer explicaţii celor doi preşedinţi ai Camerei cu privire la motivele care au stat la baza revocării Avocatului Poporului.

Comisia vorbeşte şi de majoritatea parlamentară care a luat această decizie.

Scrisoarea celor de la Comisia de la Veneţia

Directoratul general Drepturile Omului și Statul de Drept
Comisia de la Veneția

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Doamnă Președinte a Senatului,

Comisia de la Veneția a fost informată de intenția Parlamentului de a o demite din funcție pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România.

Se pare, într-adevăr, că la o ședință comună a Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ținută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate și dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 și 2020, s-a dat un vot de respingere. 

În același timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcțiile sale.

Dacă prezentarea și dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în fața Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecție și promovare a instituției Ombudsmanului („Principiile de la Veneția”), și este susținută de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, condițiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:

"11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcție numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege. Aceste condiții se referă numai la criteriile esențiale de "incapacitate" sau "incapacitate de a îndeplini atribuțiile", "conduită necorespunzătoare" sau "culpă", care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcție a Ombudsmanului - chiar de către Parlament sau de către o instanță la cererea Parlamentului - trebuie să fie cel puțin egală cu, și de preferință mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă și prevăzută de lege".

Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său.

Între timp, vă rog să acceptați expresia celei mai înalte considerații.

Gianni BUQUICCHIO,

Președintele Comisiei de la Veneția

Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost revocată

Pe 16 iunie, Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.

În favoarea revocării au votat 247 parlamentari, 32 împotrivă, iar unul nu a votat.

"Curtea Constituțională, în jurisprudența sa, a consacrat faptul că Parlamentul este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea Avocatul Poporului s-a realizat în limitele stabilite. (...) În urma debaterii cererii de revocare, membrii comisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a dnei Renate Weber Avocat al Poporului și a hotărât cu majoritate de voturi să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a dnei Renate Weber, Avocat al Poporului", a spus președintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei (PNL).

×
Subiecte în articol: Renate Weber comisia venetia
Parteneri
Cele cinci locuri din lume unde oamenii pot trăi 100 de ani
x close