Antena 3 CNN Externe Şefa Comisiei Europene o asigură pe Maia Sandu că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze

Şefa Comisiei Europene o asigură pe Maia Sandu că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut marți o convorbire telefonică cu președinta Maia Sandu, cu privire la problemele cu care se confruntă Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale, asigurând-o pe șefa statului moldovean de sprijinul Uniunii Europene.

Şefa Comisiei Europene o asigură pe Maia Sandu că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Oct 2021   •   19:04

„O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact regulat pentru a ajuta Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Șefa executivului european a mai anunțat că, în prezent, UE analizează „măsuri suplimentare de sprijin”.

Discuția telefonică dintre președinta R.Moldova și șefa Comisiei Europene are loc la două săptămâni după ce Chișinăul a solicitat ajutor de urgență țărilor Uniunii Europene, după ce gigantul rus Gazprom și-a redus livrările către R.Moldova, pe fondul unei crize globale de energie.

Comisia pentru Situații Excepționale a obținut prerogativa de a acorda din bugetul de stat suma de 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom pentru a demara procesul de achiziție a gazului din surse alternative. Astfel, Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.

„Este prima achiziţie de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. La tenderul anunţat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziţia de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative şi vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale”, a scris Andrei Spînu pe Facebook. 

Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat

În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori. 

Guvernul Republicii Moldova se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung.

Între timp, în legătură cu in­stituirea nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Re­publica Moldova, SA „Moldo­vagaz” solicită consumatorilor finali să optimizeze, în măsura posibilităților, consumul de gaze.

În Republica Mol­dova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic. Vice-premierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus că s-a trecut deja pe păcură, pentru a econo­misi din gaz. 

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close