Antena 3 CNN Externe Comoară de aproape un miliard de dolari, descoperită în epava unei nave britanice de război

Comoară de aproape un miliard de dolari, descoperită în epava unei nave britanice de război

Comoară de aproape un miliard de dolari, descoperită în epava unei nave britanice de război
Sursa foto: comoara
03 Feb 2009   •   10:58

Epava unei faimoase nave de război britanice, care s-a scufundat în 1744 în Canalul Mânecii, a fost descoperită de compania americană de explorări marine Odyssey Marine Exploration. Potrivit AFP, nava are la bord o comoară ce ar putea valora un miliard de dolari.
Vasul a fost descoperit la mare distanţă de locul unde credea că s-a scufundat. Potrivit lui Greg Stemm, reprezentant al companiei Odyssey, "unul dintre cele mai mari mistere din istoria navală" a fost astfel rezolvat.
Nava HMS Victory a fost lansată în 1737. Nava s-ar fi scufundat din cauza unei furtuni în apropiere de Casquets, stânci aflate în largul insulelor Normande, în 1744, când se întorcea din Spania. Toate cele 1.150 de persoane aflate la bord au murit.
Jason Williams, producător executiv al JMW Productions, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, că în perioada în care s-a scufundat nava circulau informaţii potrivit cărora ar fi transportat aur care, la acea vremea, valora 400.000 de lire sterlin. "Astăzi, valoarea s-ar putea ridica la 125 de milioane de lire sterline, însă aceasta este numai o estimare bazată pe greutatea aurului. Valoarea sa reală a încărcăturii este de circa un miliard de dolari", a adăugat Williams.
Deşi guvernul britanic este proprietarul de drept al comorii, reprezentanţii companiei care a descoperit vasul negociază cu Londra în vederea unei recompense.
"Banii nu contează în aceeaşi măsură ca importanţa culturală şi istorică a descoperirii. Este un eveniment extraordinar, nu numai pentru Odyssey, dar şi pentru întreaga lume", a purtătorul de cuvânt al companiei americane Odyssey.
În 2007, compania Odyssey a mai descoperit o comoară submarină ce conţinea 500.000 de monezi de argint şi numeroase obiecte de aur.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nava de razboi comoara
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close