Antena 3 CNN Externe Comoara găsită într-un mormânt vechi de sute de ani: "Este intactă"

Comoara găsită într-un mormânt vechi de sute de ani: "Este intactă"

Comoara găsită într-un mormânt vechi de sute de ani: "Este intactă"
de O.P.    |    09 Sep 2014   •   08:38

Două cariatide de o valoare artistică excepțională au fost descoperite sâmbătă în timpul excavațiilor arheologice la intrarea într-un mormânt din vremea lui Alexandru cel Mare, situat în vechiul Amphipolis (nordul Greciei), au indicat luni mass-media locale, preluate de DPA și Euronews. culpturile au forma unor figuri feminine, cu păr lung și cârlionțat, care le acoperă umerii, îmbrăcate în tunici cu mâneci lungi. Fața cariatidei de vest este aproape intactă, în timp ce cea a cariatidei estice lipsește în întregime.

Potrivit Euronews, cele două sculpturi sunt amplasate pentru a păzi simbolic intrarea în mormânt, iar pe suprafața acestora arheologii au descoperit urme de vopsea roșie și albastră, folosite pentru pictarea korelor (statuie antică grecească, deseori colorată, reprezentând o fată tânără, îmbrăcată în veșminte lungi, n.red.).

Ambele cariatide sunt sculptate cu aceeași tehnică folosită pentru redarea capetelor și aripilor a doi sfincși descoperiți luna trecută la intrarea principală a mormântului, informează unui comunicat Ministerului Culturii din Grecia.

Recenta descoperire a sporit speculațiile potrivit cărora mormântul, care datează din perioada 356-323 î.Hr., poate fi încă neatins, cu comorile intacte.

Chiar dacă arheologii nu știu încă cui aparține edificiul funerar, mulți așteaptă cu răsuflarea tăiată până când sit-ul va fi complet excavat, pentru a vedea dacă mormântul aparține uneia dintre cele mai importante figuri ale istoriei antice: Alexandru cel Mare.

Pe de altă parte, deși Ministerul Culturii susține că mormântul de 590 de metri lungime este puțin probabil să-i aparțină lui Alexandru — care a murit în anul 323 î.Hr. după lansarea unei campanii militare în Orientul Mijlociu, Asia și nord-estul Africii — edificiul funerar de la Amphipolis este cel mai mare de acest gen descoperit vreodată în Grecia.

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close