Antena 3 CNN Externe Compania Blackwater, implicată în bombardarea Pakistanului

Compania Blackwater, implicată în bombardarea Pakistanului

Compania Blackwater, implicată în bombardarea Pakistanului
Sursa foto: blackwater
14 Dec 2009   •   20:01

Fostul şef al agenţiei pakistaneze de spionaj- ISI, Asad Durrani a declarat într-un interviu pentru televiziunea iraniană de limbă engleză Press TV că Blackwater, firma de securitate americană, efectuează operaţiuni în ţară.
Comentariile sale vin după ce CIA a dezvăluit că Blackwater, care acum şi-a schimbat numele în Xe Services, a fost implicată în atacuri cu drone în Pakistan.
CIA arăta că firma de securitate a folosit bombe asupra unor suspecţi din Pakistan. În urma acestora, potrivit presei pakistaneze, au decedat mai mulţi civili.
De asemenea, generalul Durrani mai consideră că grupul ar putea fi implicat în acţiuni de destabilizare a ţării.


"Analiza mea este că ei [agenţii Blackwater ] ? fie personal, fie cel mai probabil prin alţii, localnici, organizează unele explozii . Ideea este de a organiza asemenea acţiuni, precum atacarea unor atacuri în zone civile pentru a-i face pe ceilalţi să apară într-o lumină proastă."

Pakistan este martorul unui val de atacuri, ce au dus la moartea da peste 2000 civili în ultimii doi ani.
Anterior, directorul CIA a anulat contractul cu fosta Blackwater, ce permitea ca aceasta să efectueze atacuri. Leon Panetta a transferat aceste responsabilităţi spre personal guvernamental.
Din 28 ianuarie 2008, au fost efectuate cel puţin 67 atacuri suspecte cu rachete contra Pakistanului, conform surselor locale.
Blackwater şi-a schimbat numele după implicare unor incidente controversate de folosire a armamentului. Printre acestea, uciderea în septembrie 2007, a 17 civili irakieni de către cinci angajaţi ai companiei.
Armata americană şi CIA au apelat la companii precum Blackwater pentru misiuni de pază a convoielor, şoferi sau protecţie a unor zone. În timp însă, responsabilitatea acestui gen de angajaţi a crescut, ei participând inclusiv la atacuri şi raiduri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata americana pakistan
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close