Antena 3 CNN Externe Un complot pentru uciderea unui diplomat israelian, a unui general american și a unui jurnalist francez, dejucat de Mossad, în Iran

Un complot pentru uciderea unui diplomat israelian, a unui general american și a unui jurnalist francez, dejucat de Mossad, în Iran

Forța Quds din Iran a plănuit uciderea unui diplomat, a unui general american și a unui jurnalist francez. Complotul a fost descoperit de Mossad, iar operațiunea desfășurată în Republica Islamică este una foarte rară.

Un complot pentru uciderea unui diplomat israelian, a unui general american și a unui jurnalist francez, dejucat de Mossad, în Iran
Sursa foto: Twitter/ The Jerusalem Post
de Cerasela Stafie    |    04 Mai 2022   •   19:58

O înregistrare audio difuzată sâmbătă a arătat o fotografie cu bărbatul arestat, care admitea că i s-a ordonat să înființeze o celulă pentru asasinarea unui muncitor de la Consulatul Israelului din Istanbul, a unui general american staționat în Germania și unui jurnalist, în Franța.

Individul a fost arestat și interogat în Iran. Acest lucru se întâmplă extrem de rar, deoarece Mossad-ul operează în mod regulat în colaborare cu serviciile de informații străine pentru a contracara atacurile, dar aproape întotdeauna în afara Republicii Islamice, scrie Jerusalem Post.

Oficialii au spus că palnificarea atacului arată că amenințarea pe care o reprezintă Corpul Gărzii Revoluționare Islamice nu este izolată de Israel și trebuie să fie înfruntată în consecință.

Forța Quds, filiala IRGC responsabilă de operațiunile de peste mări, a plănuit să comită asasinatele prin carteluri de droguri, Republica Islamică fiind dispusă să plătească peste 1 milion de dolari pentru ținte.

Atacurile au fost organizate de un membru al Unității 840 a Forței Quds, staționat în Europa, care a fost plătit cu 150.000 de dolari pentru a se ”pregăti pentru asasinate”, folosind legăturile sale cu diverși lorzi europeni ai drogurilor.

Unitatea 840 este o unitate operațională relativ secretă care organizează infrastructura teroristă în afara Iranului împotriva țintelor occidentale și a grupurilor de opoziție, potrivit armatei israeliene. Oficialii apărării au spus că asasinatele eșuate se alătură unei lungi liste de comploturi similare, inclusiv cele recente din Kenya și Columbia.

Rapoartele turcești, britanice și americane din ultimii ani au acuzat Iranul că folosește mari organizații criminale internaționale pentru a-și promova obiectivele în străinătate, care includ desfășurarea de comploturi teroriste. Potrivit rapoartelor, informațiile iraniene au folosit cartelul Zindashti, condus de regele heroinei Naji Sharifi Zindashti, pentru a asasina sau răpi dizidenții iranieni care locuiesc în Turcia din 2015.

În 2020, poliția turcă a declarat că 13 persoane legate de Zindashti au fost arestate sub acuzația de colaborare cu operațiunile de informații ale Iranului.

În februarie, presa turcă a raportat că forțele de informații turcești și israeliene au dejucat un atentat iranian asupra vieții omului de afaceri israelian Yair Geller. În octombrie 2021, a fost raportat că oamenii de afaceri israelieni, inclusiv Teddy Sagi, au fost ținta terorii iraniene în Cipru.

×
Subiecte în articol: Mossad complot asasinare Iran
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close