Antena 3 CNN Externe Conclavul pentru alegerea noului Papă va începe între 11 şi 13 martie

Conclavul pentru alegerea noului Papă va începe între 11 şi 13 martie

Conclavul pentru alegerea noului Papă va începe între 11 şi 13 martie
de M.T.    |    08 Mar 2013   •   15:16

Conclavul care urmează să-l aleagă pe succesorul lui Benedict al XVI-lea va începe între 11 şi 13 martie, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, potrivit Agerpres.

„Data începerii Conclavului nu a fost fixată deocamdată, dar este de aşteptat ca, în timpul celei de-a doua congregaţii, prevăzută pentru vineri  după-amiază, să se voteze în acest sens”, a precizat Lombardi.

Anunţul a fost făcut la finalul reuniunii care s-a desfăşurat vineri dimineaţă, a şaptea întâlnire pregătitoare a Conclavului, şi la care au participat 153 din cei 207 cardinali care fac parte din Colegiul Cardinalilor.

La reuniunea de vineri au asistat şi cei 115 cardinali electori, care au dreptul să intre în Capela Sixtină pentru a-l alege pe viitorul Papă.

În precedentele cinci zile de reuniuni nu s-a putut stabili data de începere a Conclavului, întrucât nu s-a îndeplinit condiţia prezenţei tuturor cardinalilor electori.

Joi, Federico Lombardi a declarat că nu se va grăbi stabilirea datei Conclavului, cardinalii preferând să-l pregătească într-un mod „serios şi profund” şi să nu-l convoace precipitat.

Potrivit unor observatori de la Vatican, numeroşi cardinali care nu sunt italieni, în special cei din Statele Unite, doresc ca înainte de a intra în Capela Sixtină să ştie ce se ascunde cu adevărat în spatele scandalului publicării unor documente ce dezvăluie numeroase intrigi şi rivalităţi din interiorul Vaticanului, cunoscut sub numele de Vatileaks.

În schimb, conform aceloraşi surse, alţi cardinali doresc convocarea Conclavului cât mai repede, temându-se că în zilele următoare ar putea izbucni şi alte scandaluri legate de abuzurile şi presupusa corupţie din rândul prelaţilor.

×
Subiecte în articol: alegeri Vatican Papa Benedict al XVI-lea
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close