Antena 3 CNN Externe Concluziile acestui raport îi privesc pe toţi locuitorii planetei. Cât de puternică este ameninţarea nucleară şi ce a însemnat „primăvara arabă”

Concluziile acestui raport îi privesc pe toţi locuitorii planetei. Cât de puternică este ameninţarea nucleară şi ce a însemnat „primăvara arabă”

Concluziile acestui raport îi privesc pe toţi locuitorii planetei. Cât de puternică este ameninţarea nucleară şi ce a însemnat „primăvara arabă”
Sursa foto: Foto: acceleratingfuture.com
05 Iun 2012   •   08:10

Un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru pace din Stockholm (Sipri) arată că ameninţarea nucleară a rămas puternică în 2011 în pofida încetării cheltuielilor globale pentru armament. Documentul mai arată şi că “Primăvara arabă” a generat noi tipuri de conflict, informează AFP.

Potrivit raportului, cheltuielile anuale pentru armament se ridică la aproximativ 1.738 miliarde de dolari (1.398 miliarde de euro). În 2011, cheltuielile au cunoscut cea mai slabă creştere anuală (plus 0,3 la sută), care se explică în mare parte prin criza economică. Acestea reprezintă 2,5 la sută din PIB-ul mondial sau 249 de dolari (199,4 euro) de persoană.

Numărul focoaselor nucleare s-a diminuat în 2011, în mare parte deoarece Rusia şi Statele Unite şi-au redus arsenalul. La începutul anului 2012, opt state (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan şi Israel) deţineau aproximativ 19.000 de focoase nucleare. Acestea aveau peste 20.500 în 2011, precizează raportul.

"Programele de modernizare demarate de majoritatea statelor sugerează că armele nucleare rămân un atribut al puterii la nivel internaţional", consideră un cercetător al Sipri, Shannon Kile.

"În pofida unui interes global reafirmat pentru dezarmare, niciuna dintre ţările care dispun de arme nucleare nu a demonstrat până în prezent o intenţie, alta decât cea retorică, de a abandona arsenalul său nuclear", a adăugat acesta.

În 2011, "controversele privind sectorul nuclear iranian şi sirian au dat naştere unor noi îndoieli privind eficacitatea abordărilor juridice internaţionale, în special rolul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite în gestionarea cazurilor presupuse sau efective de încălcare a unor importante obligaţii şi norme ale tratatului de control al armelor".

În plus, raportul Sipri arată că Phenianul ar dispune de aproximativ 30 de kilograme de plutoniu de calitate militară ceea ce i-ar permite să construiască până la opt arme nucleare, "în funcţie de intenţiile sale şi de competenţele tehnice".

Documentul mai subliniază că războaiele civile din statele în curs de dezvoltare au devenit forma dominantă de conflict.

"Evenimentele anului trecut nu sunt izolate (...) acestea sunt ecoul schimbărilor intervenite în cadrul conflictelor din ultimele decenii. Aceste schimbări sugerează apariţia unor noi forme de conflict în care intervenţiile internaţionale sunt mai dificil de pus în practică" se mai arată în raport.

 

 

×
Subiecte în articol: primavara araba arme nucleare
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close