Antena 3 CNN Externe Condamnarea lui Năstase, un semnal că România încearcă să combată corupţia. Uite cum comentează presa străină pedeapsa fostului premier

Condamnarea lui Năstase, un semnal că România încearcă să combată corupţia. Uite cum comentează presa străină pedeapsa fostului premier

Condamnarea lui Năstase, un semnal că România încearcă să combată corupţia. Uite cum comentează presa străină pedeapsa fostului premier
Sursa foto: Foto: Antena 3
de S.T.    |    20 Iun 2012   •   20:04

Condamnarea lui Adrian Năstase este o sentinţă rară la nivel european pentru un fost prim-ministru, notează Agenţia France-Presse. "Fostul premier român Adrian Năstase a fost condamnat miercuri la o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare pentru acte de corupţie, o sentinţă rară în Europa pentru un fost prim-ministru", scrie AFP.

De altfel, "Năstase este cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România pentru acte de corupţie", subliniază AFP, precizând că fostul premier este considerat de analişti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta.

Fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic român de rang înalt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989, notează Agenţia Associated Press.

"Fostul premier Adrian Năstase devine primul lider politic român condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989", scrie AP.

Potrivit agenţiei Reuters, condamnarea fostului premier Adrian Năstase reprezintă "un semnal" că România "încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită".

"Instanţa supremă din România a confirmat miercuri că fostul premier Adrian Năstase va trebui să execute doi ani de închisoare pentru corupţie, Bucureştiul trimiţând un semnal că încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită", comentează Reuters.

"Eşecul României şi Bulgariei - cele mai noi şi cele mai sărace state UE - în combaterea corupţiei a condus la blocarea eforturilor acestora de aderare la Spaţiul Schengen", precizează Reuters, observând că Năstase devine singurul lider politic de rang înalt condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close