Antena 3 CNN Externe Cum i-a condamnat la moarte pe mercenarii Wagner un propagandist rus, în urma unui gest aparent neînsemnat

Cum i-a condamnat la moarte pe mercenarii Wagner un propagandist rus, în urma unui gest aparent neînsemnat

Propagandistul rus Serghei Sreda a făcut o vizită la o bază din Ucraina a mercenarilor Wagner, ocazie cu care le-a adus moartea în casă.

Cum i-a condamnat la moarte pe mercenarii Wagner un propagandist rus, în urma unui gest aparent neînsemnat
Sursa foto: captură Daily Mail
de Adrian Iclozan    |    15 Aug 2022   •   19:46

Sreda a fost la Popasna, un oraș ucrainean ocupat de ruși în regiunea Lugansk.

Potrivit Daily Mail, propagandistul s-a lăudat pe rețelele sociale că membrii grupului Wagner l-au primit ca pe un membru de familie și l-au delectat cu istorioare amuzante.

El s-a pozat zâmbind alături de mercenari iar în cadru a intrat - probabil fără intenție - un indicator stradal care conținea adresa unui adăpost anti-bombă din apropiere: strada Mironovskaia nr. 12.

Fotografia urcată pe internet a fost tot ce au avut nevoie experții ucraineni pentru a localiza baza, pe care forțele Kievului au distrus-o cu o lovitură HIMARS.

Confirmarea loviturii a venit duminică, atunci când canalele Telegram având legături cu grupul Wagner au început să posteze alte fotografii, cu consecințele tirului ucrainean, inclusiv combatanți transportați pe tărgi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aceasta este doar ultima dintr-o serie de erori comise în lunile de invazie de armata lui Vladimir Putin.

Între pierderile grele pe care le-au înregistrat trupele Moscovei într-o campanie care trebuia să dureze câteva zile și e pe cale să intre în cea de-a șaptea lună se numără scufundarea navei-amiral a marinei ruse - crucișătorul Moskva, cedarea Insulei Șerpilor, ocupată în prima zi de invazie și, mai recent, distrugerea la sol a mai multor avioane de luptă rusești de la o bază din Crimeea după o lovitură de artilerie cu bătaie lungă, pe care Kievul a refuzat s-o confirme, amintește sursa citată.

Vizita propagandistului morții ar fi venit "la pachet" cu vizita șefului Wagner

Vizita lui Serghei Sreda la Popasna pare să fi coincis cu o vizită în prima linie a lui Evgheni Prigojin, oligarhul rus care controlează grupul de mercenari.

Supranumit "bucătarul lui Putin" în urma banchetelor generoase organizate pentru președintele rus, Prigojin - sau un bărbat care-i seamănă mult - este surprins dând mâna cu Sreda într-o fotografie urcată pe canalul Telegram al acestuia din urmă în data de 8 august. 

Nu există confirmări că oligarhul s-ar fi aflat în baza Wagner la momentul tirului cu HIMARS dar Daily Mail citează relatări neoficiale de pe Telegram care semnalează că Prigojin n-ar mai fi fost văzut de atunci.

Ce este grupul Wagner

Wagner este un grup de militari angajați pe bază de contract, cu care Kremlinul neagă orice legătură, dar despre care se știe că se află la dispoziția lui Vladimir Putin.

Grupul este desfășurat pentru diverse operațiuni acolo unde Rusia nu vrea o implicare directă a forțelor sale armate.

Se crede că Wagner operează în Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud, unde au apărut mai multe acuzații de crime de război, violuri și tortură la adresa membrilor săi.

Mercenarii sunt deseori recrutați din rândurile soldaților ruși dați afară din armată pentru comportament inadecvat.

În ultima perioadă, a apărut neoficial informația că șeful Wagner ar recruta inclusiv în închisorile din Rusia.

Pușcăriașilor li s-ar oferi eliberarea din detenție, cu condiția să  fie dispuși să lupte timp de șase luni în prima linie.

Ce a comunicat Ucraina despre lovitura asupra bazei Wagner

Ucraina a anunțat, luni, că a lovit o bază a grupării Wagner, ai cărei membri sunt acuzați de Kiev că luptă de partea trupelor ruse.

Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, baza Wagner din orașul Propasna a fost ''distrusă de o lovitură de precizie''.

Tirul a avut loc duminică, a precizat Gaidai pe Telegram.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat mai multe poduri, în special în regiunea ocupată Herson, unde forțele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a recuceri zeci de localități sub controlul trupelor ruse.

Foto principală: Serghei Sreda și un bărbat care-i seamănă șefului Wagner, Evgheni Prigojin

Foto galerie: Serghei Sreda în mijlocul un grup de combatanți Wagner, în stânga cadrului fiind vizibilă adresa locației, și imagini realizate după tirul ucrainean cu HIMARS asupra bazei din Popasna

×
Subiecte în articol: wagner Serghei Sreda Evgheni Prigojin
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close