Antena 3 CNN Externe Condamnat pentru crimă de lezmajestate. A primit 10 ani de închisoare pentru insultarea regelui thailandez

Condamnat pentru crimă de lezmajestate. A primit 10 ani de închisoare pentru insultarea regelui thailandez

Condamnat pentru crimă de lezmajestate. A primit 10 ani de închisoare pentru insultarea regelui thailandez
de S.T.    |    23 Ian 2013   •   20:58

Un tribunal din Thailanda a condamnat un activist pentru drepturile muncitorilor la 10 ani de închisoare pentru insultarea regelui thailandez.

Cazul lui Somyot Pruksakasemsuk, în vârstă de 51 de ani, este diferit de cazurile anterioare de lezmajestate din cauza faptului că activistul a pus la îndoială legea ca atare, arătând că aceasta violează dreptul la liberă exprimare, scrie New York Times.

Curtea constituţională thailandeză susţine că regele merită "protecţie specială" prin această lege, întrucât este "centrul naţiunii".

"Regele deţine poziţia de şef al statului şi este principala instituţie a ţării", se arată în decizia curţii. Insultarea regelui "este considerată un act care răneşte sentimentele taiwanezilor care respectă şi venerează regele şi monarhia".

Mai multe organizaţii internaţionale pentru drepturile omnului au criticat la scurt timp verdictul curţii constituţionale. Human Rights Watch este de părere că această decizie "va afecta şi mai tare libertatea de exprimare din Thailanda".

×
Subiecte în articol: Thailanda
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close