Antena 3 CNN Externe Conflict Barack Obama - Pentagon pe marginea trupelor din Afganistan

Conflict Barack Obama - Pentagon pe marginea trupelor din Afganistan

Conflict Barack Obama - Pentagon pe marginea trupelor din Afganistan
Sursa foto: obama
22 Oct 2009   •   13:03

Decizia lui Barack Obama de a amâna răspunsul la cererea armatei de suplimentare cu 40.000 de oameni a trupelor din Afganistan accentuează tensiunile dintre Casa Albă şi Pentagon.


Robert Gates, secretarul american al Apărării, a negat că ar exista tensiuni pe marginea Afganistanului, dar a subliniat că nesiguranţa asupra legitimităţii guvernului de la Kabul nu va fi rezolvată doar de un tur doi al alegerilor prezidenţiale şi că situaţia politică nu va fi rezolvată peste noapte.

"În mod evident, organizarea turului doi, depăşirea acestuia şi mersul înainte sunt importante. Dar cred că trebuie să fim realişti- chestiunea corupţii şi a guvernării pe care încercăm să le rezolvăm cu guvernul afgan nu vor fi rezolvate doar de rezultatul alegerilor. Va fi un progres treptat, un proces de evoluţie", declara Gates.
Întrebat luni despre cererea de suplimentare a trupelor făcută de generalul Stanley McChrystal, comandantul NATO din Afganistan, Gates a replicat că nu SUA va sta cu mâinile încrucişate aşteptând rezultatul votului şi formarea unui nou guvern.
Comentariile sale l-au poziţionat pe oficial de partea opusă Casei Albe, care declara că este necesar ca problema guvernului afgan ar trebui rezolvată înainte de a modifica nivelul trupelor.

"Ar fi o neglijenţă să iei decizia despre nivelul trupelor, dacă nu ai făcut o analiză atentă asupra existenţei unui partener afgan gata să umple spaţiul pe care trupele americane îl vor crea," declara Rahm Emanuel, şeful administraţiei lui Obama.
În plus, organizaţia veteranilor americani, ce reprezintă 1,5 milioane de foşti angajaţi ai armatei, sublinia că "extremiştii simt slăbiciunea şi indecizia guvernului american, ceea ce le convine".
Aceste presiuni par a fi motivul pentru care Barack Obama a anunţat miercuri că o nouă strategie pentru Afganistan ar putea veni înainte de rezultatul turului doi al alegerilor prezidenţiale din 7 noiembrie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close