Antena 3 CNN Externe "Conflictul din Siria se poate extinde în ţările vecine" - premierul irakian

"Conflictul din Siria se poate extinde în ţările vecine" - premierul irakian

"Conflictul din Siria se poate extinde în ţările vecine" - premierul irakian
27 Feb 2013   •   17:29

Primul ministru irakian, Nouri al-Maliki, avertizează asupra pericolului de extindere a conflictului din Siria, în cazul în care rebelii militanţi vor reuşi să răstoarne regimul lui Bashar al-Assad.

Conform oficialului de la Bagdad, un asemenea deznodământ al războiului civil ar provoca disensiuni acute între diversele culte religioase din regiune şi ar duce la noi conflicte sângeroase în Irak şi Liban.

Al-Maliki a subliniat într-un interviu acordat, miercuri, pentru AP, că în acest mod s-ar crea un adevărat rai pentru teroriştii din Al Qaeda, fapt ce ar destabiliza întregul Orient Mijlociu.

Premierul irakian susţine că este în măsură să dea asemenea predicţii sumbre, având în vedere starea conflictuală din ţara sa, unde tensiunile dintre  majoritatea şiită şi minoritatea sunnită sunt în continuă creştere, chiar şi la aproape 10 ani după intervenţia militară a SUA.

Luptele din Siria sunt din ce în ce mai crâncene şi capătă tendinţe de ordin religios, rebelii sunniţi încercând să dărâme regimul de la Damasc, format prepoderent din alawiţi, ramură a cultei şiite.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close