Antena 3 CNN Externe Conflictul gazului continuă cu lupte interne în Ucraina şi replici dure între Kiev şi Moscova

Conflictul gazului continuă cu lupte interne în Ucraina şi replici dure între Kiev şi Moscova

Conflictul gazului continuă cu lupte interne în Ucraina şi replici dure între Kiev şi Moscova
Sursa foto: gazoduct
21 Ian 2009   •   08:25

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a calificat ca ?înfângere? înţelegerea privind livrarea de gaze naturale pe care premierul său a semnat-o cu omologul rus, apreciind că preţul este prea mare.
Iuşcenko crede că premierul Iulia Timoşenko a eşuat în apărarea interesului naţional, acceptând un preţ de bază de 450 de dolari pe 1000 de mc, cu o reducere de 20%. Ucraina plătea anul trecut 179,50 dolari.
Într-o conferinţă de presă, Iuşcenko aprecia că fosta sa aliată şi actual rival- Timoşenko a greşit şi când a acceptat ca preţul de tranzit să sămână neschimbat.
Pe de altă parte, Timoşenko sublinia că Kievul va plăti în acest an un preţ de 228,8 dolari pentru 1000 de metri cubi, excluzând TVA şi tarifele de transport şi import- un preţ foarte decent, crede premierul ucrainean.
Urmare a înţelegerilor semnate între Rusia şi Ucraina, şeful Gazprom, Aleksei Miller arăta că Ucraina va plăti în primul trimestru 360 de dolari pe 1000 de mc.
Pe de altă parte, ministerul rus de Externe şi-a declarat dezamăgirea faţă de ?colegii ucraineni? şi reacţia acestora la acordul recent semnat. Anterior, Ministerul de la Kiev acuzase Rusia că duce un ?război informaţional al gazului?. Aprecia de asemenea că Rusia intenţionează să destabilizez situaţia internă din Ucraina.
?Reaţia ministerului ucrainean de Externe legată de relaţiile ruso - ucrainene în domeniul gazului nu este foarte sănătoasă?, apreciau oficialii de la Moscova.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transport gaze Moscova Kiev
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close