Antena 3 CNN Externe Conflictul ruso-ucrainean pe tema gazului ar putea afecta ţările Europei Occidentale

Conflictul ruso-ucrainean pe tema gazului ar putea afecta ţările Europei Occidentale

Conflictul ruso-ucrainean pe tema gazului ar putea afecta ţările Europei Occidentale
23 Dec 2008   •   09:42

Rusia a avertizat că ţările Europei Occidentale ar putea avea de suferit de pe urma noului conflict ruso-ucrainean, pe tema gazului. Reprezentanţii principalelor ţări exportatoare de gaz se întâlnesc, marţi, la Moscova. Unii experţi se tem că reuniunea va duce la formarea unui cartel, care va încerca să controleze preţul gazului, asemenea organizaţiei exportatorilor de petrol, OPEC.
Alături de petrol, gazul constituie cea mai importantă sursă de valută a Rusiei, iar scăderea preţurilor pe piaţa mondială poate avea urmări grave la Moscova. Algeria, Iran, Libia şi Qatarul se numără printre ţările invitate, marţi, la reuniunea marilor exportatori de gaz, la care premierul Vladimir Putin va rosti principalul discurs. Guvernul rus a dat asigurări că reuniunea îşi propune doar schimburi de vederi şi nu controlul preţurilor, dar mulţi experţi sunt de altă părere.
Reuniunea de la Moscova are loc pe fondul noului "război al gazelor" între Rusia şi Ucraina. Concernul Gazprom ameninţă cu întreruperea livrărilor către Ucraina dacă aceasta nu va plăti, până la 31 decembrie, o datorie de două miliarde de dolari.
Lovită în plin de criză, Ucraina poate cu greu să achite o asemenea sumă. Un vicepremier rus a avertizat că disputa ar putea "tulbura stabilitatea aprovizionării cu gaz a Europei", prin conductele care traversează Ucraina. Autorităţile de la Kiev s-au grăbit să dea asigurări că Ucraina "nu va fura gazele nimănui", iar livrările către Europa nu vor fi afectate.
Antena 3

×
Subiecte în articol: gaze OPEC Rusia Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close