Antena 3 CNN Externe Congresmanul american Mike Rogers: "Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO. De aici trebuie să vină următorul Secretar General!"

Congresmanul american Mike Rogers: "Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO. De aici trebuie să vină următorul Secretar General!"

Republicanul Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Forțele Armate din Camera Reprezentanților a Congresului american, susține întărirea Flancului Estic al NATO și menționează explicit România.

Congresmanul american Mike Rogers: "Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO. De aici trebuie să vină următorul Secretar General!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2023   •   12:36

Într-o analiză publicată în revista Foreign Policy și semnalată de analistul militar Radu Tudor, Rogers (foto) susține că Alianța Nord-Atlantică are o nouă "coloană vertebrală".

Aceasta este compusă, în opinia sa, din România, Polonia și statele baltice.

Fragmente din analiza congresmanului american, în continuare.

Citește și: Interviu-eveniment cu ambasadorul american la București, Kathleen Ann Kavalec: "Am crescut prezența trupelor americane din România"

Congresmanul Mike Rogers: "NATO are o nouă coloană vertebrală"

"Este timpul ca Statele Unite să acorde prioritate membrilor Alianței care înțeleg amenințarea rusă și o iau în serios.

Alianța NATO este mai relevantă decât oricând, dar amenințările cu care se confruntă coaliția sunt destul de diferite față de momentul înființării acesteia. Cu toate acestea, cele mai puternice și de succes alianțe sunt cele care se pot adapta schimbărilor și, după 14 luni de sprijinire a Ucrainei împotriva invaziei brutale a Rusiei, este clar că o realiniere majoră este în curs.

Coloana vertebrală a NATO, cândva centrată în Paris și Berlin, se deplasează spre Est și se întinde acum de la Helsinki până la Marea Neagră. Națiunile est-europene – și anume, Polonia, România, Finlanda și statele baltice – înțeleg mai acut decât vecinii lor occidentali amenințarea pe care o reprezintă Rusia și imperativul soluției colective în fața ei.

De exemplu, poate că nicio țară europeană nu s-a angajat și a sacrificat mai mult pentru a face față provocării impuse de Rusia decât Polonia – o națiune de doar 37 de milioane de oameni, adică aproape jumătate din populația aliatului său, Germania.

În ciuda dimensiunii relative a Poloniei, există planuri de a dubla dimensiunea armatei poloneze, aducând-o la 300.000 de soldați, ceea ce o va face, de departe, cea mai mare din Europa.

Congresmanul Mike Rogers: "Susțin îmbunătățirea site-urilor de sisteme anti-rachetă din România și Polonia"

Deși cifrele nu reprezintă totul, Polonia și țările baltice se numără printre cele doar câteva state NATO care și-au îndeplinit în mod constant angajamentul luat în 2006 de toți membrii Alianței, de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare și de a investi 20% din bugetele lor de apărare în echipamente majore, pentru a asigura capacitatea militară a NATO (...)

Din poziția mea în Comisia pentru Forțele Armate a Camerei Reprezentanților, am acționat pentru a accelera eforturile aliatului nostru ferm, de a întări Flancul Estic al NATO, inclusiv prin presiuni asupra administrației Biden să accelereze transferul tancurilor M1A2 Abrams, pe care Polonia le-a cerut pentru a ajuta la descurajarea și, dacă e necesar, la respingerea unei forțe ruse de invazie rusă (...)

Există, de asemenea, un impuls pe care îl susțin pe deplin, de a îmbunătăți site-urile noastre Aegis Ashore din Polonia și România pentru a permite urmărirea rachetelor rusești de croazieră, balistice și hipersonice care amenință NATO.

Congresmanul Mike Rogers: "SUA ar trebui să își reorienteze parteneriatele spre țările care înfruntă amenințarea rusă"

De asemenea, trebuie menționat că Statele Unite beneficiază de investițiile aliaților săi în apărare. Banii cheltuiți pentru Ucraina de Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Regatul Unit al Marii Britanii și România ajută, de fapt, la remedierea sistemelor noastre prin extinderea producției, prin angajarea de noi lucrători și prin standardizarea armamentului NATO la distanță de sistemele moștenite sovietice – făcând ca armata SUA și întreaga Alianță să fie mai pregătite pentru orice luptă viitoare (...)

Când anumite țări vor înfrunta amenințarea așa cum a făcut Polonia, Statele Unite ar trebui să ia notă și să își reorienteze parteneriatele în cadrul alianței către cei ale căror comportamente sunt cel mai aliniate cu obiectivele sale strategice. De aceea, am fost mulțumit când s-a anunțat că va fi înființat un cartier general permanent al Corpului V al Armatei SUA în Polonia. Acesta, împreună cu instalațiile de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia și România, este un exemplu al angajamentului durabil al Statelor Unite de a-și proteja aliații din Europa de Est. Aceste mișcări vor face NATO mai sigură pe termen scurt și vor împiedica Rusia de la alte agresiuni pe termen lung.

Cu toate acestea, trebuie făcut mai mult pentru a stimula poziția de apărare a alianței noastre și pentru a descuraja amenințările comune cu care ne confruntăm. În primul rând, a sosit momentul să transferăm actualele forțe americane din Europa către țările care investesc cel mai mult în propria lor securitate. În est, în țările care înțeleg cu adevărat amenințarea rusă, trupele noastre vor fi cele mai utile și vor avea cel mai mare impact asupra descurajării.

Congresmanul Mike Rogers: "Am acționat pentru a forța Pentagonul să examineze mutare de militari americani în 'Noua Europă'"

De aceea am inclus Secțiunea 1075 în Legea de Autorizare a Apărării Naționale din acest an fiscal – pentru a forța Pentagonul să examineze mutarea forțelor americane din "Vechea Europă" și în "Noua Europă".

În continuare, liderii de la Washington trebuie să recunoască faptul că Acordul NATO-Rusia a fost efectiv ucis de războiul în curs al Moscovei. Semnat în 1997, acest pact a urmărit să construiască încredere și cooperare între cele două părți dar, având în vedere că Putin a lansat cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, angajamentul politic al acestui acord nu ar trebui să mai constrângă mișcările trupelor americane în Europa de Est, așa cum a făcut-o în ultimul sfert de secol.

Alianța ar trebui să acționeze la unison și să declare oficial decesul actului la următorul summit al NATO de la Vilnius, Lituania, iar Congresul SUA ar trebui să susțină acest demers.

Pentru a menține solvabilitatea Alianței, liderii trebuie să fie orientați spre viitor și să se pregătească să contracareze nu numai amenințarea actuală a Rusiei, ci și pe cea a Chinei, pe care Secretarul American al apărării, Lloyd Austin, a definit-o ca fiind o provocare pe termen lung.

Congresmanul Mike Rogers: "Noul Secretar General NATO trebuie să fie din Polonia, România, Marea Britanie sau un stat baltic"

Având în vedere acest lucru, Statele Unite ar trebui să afirme public că următorul Secretar General al NATO trebuie să provină dintr-o țară care își îndeplinește obligația de 2% și este dispusă să facă față Partidului Comunist Chinez, așa cum a făcut-o Secretarul General Jens Stoltenberg. Că următorul Secretar General al NATO trebuie să vină din Polonia, România, Marea Britanie sau o națiune baltică. Ar fi o alegere înțeleaptă și binemeritată.

Pe măsură ce ne uităm la alte amenințări cu care se confruntă NATO, recenta vizită a președintelui francez Emmanuel Macron în China și aplecarea către președintele chinez Xi Jinping – un dictator prins în lanțurile unui genocid – ar trebui să privească întreaga Alianță.

Păcatele dependenței energetice de Rusia ar trebui să servească drept avertisment pentru oricine dorește să se apropie de China. Din fericire, opinia lui Macron este o voce singuratică în Europa și există obiecții puternice la viziunea lui pentru viitorul continentului.

Este clar că centrul de greutate al hotărârii alianței s-a mutat spre est: Varșovia, Tallinn, Riga, Vilnius și București sunt noua coloană vertebrală a NATO, iar Statele Unite ar trebui să își ajusteze politicile și postura în consecință", arată congresmanul american în analiza sa.

Materialul integral poate fi citit pe blogul lui Radu Tudor.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close