Antena 3 CNN Externe Congresul SUA avertizează că progresul nuclear al Iranului a fost subestimat

Congresul SUA avertizează că progresul nuclear al Iranului a fost subestimat

Congresul SUA avertizează că progresul nuclear al Iranului a fost subestimat
Sursa foto: iran demonstratie
07 Mai 2009   •   20:21

Un raport al comisiei de relaţii externe a Senatului SUA arată că a fost un subestimat progresul nuclear al Iranului, dar nu se identifică sursele, ci se face referire doar la analişti de informaţii şi experţi nucleari care lucrează pentru guverne străine.
Aceştia cred că serviciile de informaţii americane au subestimat avansul luat de Teheran spre a obţine un focos nuclear înainte de a închide programul, în 2003.
Analiştii străini cred că Iranul a oprit lucrul pentru că a făcut progrese suficiente, nu din cauza presiunii internaţionale, aşa cum au concluzionat americani în 2007.
Deşi nu se specifică sursele în raportul comisiei se arată că unele cercetări au fost întreprinse de Israel, care, de altfel, a fost foarte critic la adresa poziţiei SUA din 2007.
Se presupune că Iranul ?a produs un design potrivit, unele componente şi a efectuat destule teste cu explozii pentru a opri temporar proiectul până produce suficient material de fisiune necesar pentru producţia mai multor arme" .
Relatarea comisiei condusă de senatorul democrat John Kerry vine în momentul în care preşedintele Barack Obama promite un angajament direct cu Iran. Cu toate acestea se susţine în raport iniţiativa aceasta dar se recomandă şi continuarea presării Iranului.
Raportul susţine că Iran are capacitatea tehnologică şi industrială de a produce bomba atomică şi se conluzionează că încă foloseşte companii paravan pentru a cumpra componente de pe piaţa neagră.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear republica islamica
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close