Antena 3 CNN Externe Conservatorii au câştigat alegerile în Marea Britanie, dar nu pot forma Guvernul

Conservatorii au câştigat alegerile în Marea Britanie, dar nu pot forma Guvernul

Conservatorii au câştigat alegerile în Marea Britanie, dar nu pot forma Guvernul
Sursa foto: marea britanie
07 Mai 2010   •   10:03

Partidul Conservator al lui David Cameron se află pe primul loc în alegerile parlamentare din Marea Britanie, potrivit rezultatelor parţiale. Conservatorii nu au reuşit să obţină majoritatea absolută, care să le permită să formeze Guvernul în mod automat. Laburiştii premierului Gordon Brown, aflaţi pe locul doi, vorbesc despre o posibilă coaliţie cu liberal democraţii, pentru a putea rămâne la guvernare. Conservatorii argumentează că votul popular le conferă legitimitatea de a guverna.

?Cred că este foarte clar că Guvernul laburist şi-a pierdut mandatul de a guverna ţara noastră. Deşi rezultatele nu sunt încă finale se pare că Partidul Conservator este pe punctul de a câştiga mai multe locuri la aceste alegeri decât am câştigat la orice alegeri din poate ultimii 80 de ani? a declarat Cameron.

Potrivit presei britanice, conservatorii au obţinut 305 locuri în Parlament. De cealaltă parte, Partidul Laburist, aflat la guvernare de 13 ani, s-a clasat pe locul al doilea, cu 255 de mandate. În aceste condiţii, laburiştii se gândesc să formeze o coaliţie cu liberal democraţii pentru a putea rămâne la guvernare.

?Rezultatele votului nu se cunosc încă dar datoria mea, la finalul acestor alegeri, este să-mi îndeplinesc rolul pentru ca Marea Britanie să aibă un guvern puternic, puternic şi stabil, capabil să conducă ţara pe drumul refacerii economice? a declarat Gordon Brown după alegeri.

Partidul Liberal-Democrat, condus de carismaticul Nick Clegg, a obţinut 61 de locuri.

Ultima dată când niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută a fost în 1974. Atunci, Guvernul s-a dovedit instabil iar alegătorii au fost chemaţi din nou la urne după câteva luni.

Scrutinul de joi a fost marcat şi de nemulţumirea unora dintre alegători. Votanţii din mai multe regiuni ale Marii Britanii s-au plâns că nu au mai reuşit să-şi exprime opţiunea electorală. Cu o oră înainte de închiderea birourilor electorale, în mai multe circumscripţii s-au format cozi şi nu toată lumea a putut vota.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close