Conservatorii au câștigat alegerile legislative din Austria

15 Oct 2017   •   18:45
Conservatorii au câștigat alegerile legislative din Austria

Partidul Popular austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de externe Sebastian Kurz, a câştigat cu circa 30,2% din voturi alegerile legislative desfăşurate duminică în Austria, arată rezultatele parţiale, pe locul doi plasându-se Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) cu aproape 26,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe) cu 26,3%, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

Aceste procente au fost consemnate în urma numărării a 42% din buletinele de vot. Rezultatul preliminar confirmă posibilitatea unei viitoare coaliţii între conservatori şi extrema-dreaptă, idee avansată în timpul campaniei electorale ce a fost dominată de tema imigraţiei. Atât Sebastian Kurz cât şi liderul FPOe, Heinz Christian Strache, au pledat pentru o abordare mai restrictivă faţă de imigraţia ilegală, după ce peste 130.000 de de migranţi au cerut azil în Austria în anii 2015 şi 2016. 

Dar finalul campaniei a fost marcat şi de scandalul pornit de la dezvăluirile conform cărora un fost consilier al campaniei cancelarului social-democrat Christian Kern, israelianul Tal Silberstein (om de afaceri care a fost de-a lungul timpului şi consilier de imagine sau consilier politic al unor politicieni români n.red) a creat site-uri paravan cu scopul de a-l defăima pe Kurz şi formaţiunea sa. Cancelarul austriac a declarat că nu a fost informat în legătură cu aceste tactici şi i-a acuzat la rândul său pe conservatori că sunt implicaţi în aceste dezvăluiri. 

Coaliţia anterioară, formată din conservatori şi social-democraţi, s-a destrămat în luna mai, când popularul ministru de externe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, a devenit liderul OeVP.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close