Antena 3 CNN Externe Consilierul lui Orban demisionează după discursul rasist al premierului

Consilierul lui Orban demisionează după discursul rasist al premierului

Consilierul premierului ungar, Zsuzsa Hegedüs, a demisionat după discursul rasist lui Orban.

Consilierul lui Orban demisionează după discursul rasist al premierului
Sursa foto: Twitter/hvg
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iul 2022   •   19:13

Hegedüs era responsabilă pentru problemele de incluziune socială și, în general, se spune că ar fi fost prietenă cu Viktor Orban de aproximativ două decenii. Marți, 26 iulie, ea și-a dat demisia și a transmis jurnaliştilor o scrisoare pe care a trimis-o dimineaţă lui Orban.

În text, consilierul scrie că, din păcate, este forțată să pună capăt cooperării cu Orban din cauza ”poziției rușinoase” a acestuia. Potrivit acesteia, decizia era luată de ceva vreme din cauza pașilor consecvenți antiliberali ai premierului, iar după discursul lui Orban, care contrazice toate valorile ei de bază, nu are de ales.

”Deși nu mi-ați restricționat niciodată libertatea de acțiune, acum am întrerupt public relațiile din cauza a ceea ce s-a spus în Tusvanyos”, a spus Zsuzsa Hegedüs, potrivit HGV.

Ea continuă să descrie discursul lui Orban drept deschis rasist și „unul pe placul lui Goebbels” și notează că „în cele mai grave coșmaruri ale mele, nu mi-aș fi putut imagina” că premierul va ajunge atât de departe.

Hegedius a scris o scrisoare nu numai primului ministru, ci și rabinului-șef al Ungariei - care a fost printre primii care a condamnat discursul premierului.

Sâmbătă, 23 iulie, Orban a ținut un discurs de o oră despre viziunea sa asupra lumii moderne și locul Ungariei în ea.

Printre altele, el s-a opus ”amestecării” raselor europene și non-europene, provocând indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

Orban a cerut, de asemenea, o nouă strategie a UE pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, spunând că sancțiunile au eșuat și că Ucraina nu va câștiga niciodată. În plus, el a  dat de înțeles că ar fi putut fi evitat un atac rusesc asupra Ucrainei și că dă vina pe aliații occidentali pentru că nu au respectat cerințele lui Putin împotriva intereselor Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a numit declarațiile lui Orban ”propaganda rusă”.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close