Antena 3 CNN Externe Consiliul de Securitate al ONU aprobă sancţiuni mai dure contra Coreii de Nord

Consiliul de Securitate al ONU aprobă sancţiuni mai dure contra Coreii de Nord

Consiliul de Securitate al ONU aprobă sancţiuni mai dure contra Coreii de Nord
Sursa foto: consiliul de securitate
14 Apr 2009   •   01:37

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate Coreea de Nord pentru lansarea rachetei cu rază lungă de acţiuni şi aprobat întărirea sancţiunilor contra Phenianului.
Toţi cei 15 membri au adoptat textul de compromis asupra căruia se căzuse de acord de către cele şase mari puteri sâmbătă, ca răspuns la lansarea de pe 5 aprilie a unei rachete din Coreea de Nord.
Textul, propus consiliului de cei cinci membri permanenţi- Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA? plus Japonia, este mai puţin dur decât ar fi vrut Tokyo.
Sprijinită de SUA şi aliaţii europeni, Japonia a făcut presiuni pentru o rezoluţie care să aibă mai multă greutate, dar a întâmpinat vetoul Chinei şi Rusiei, care au cerut reţinere pentru a nu se pune în pericol discuţiile în format de şase pentru dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.
Cu toate acestea, declaraţia condamnă lansarea rachetei Taepodong-2 peste Japonia, apreciind că a fost o ?contravenţie? la rezoluţia 1718 Consilliului de Securitate ce interzicea Phenianului să aibă activităţi legate de rachete.
Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a salutat ceea ce a calificat a fi ?o declaraţie puternică şi unanimă ce condamnă lansarea clar şi fără echivoc?.
Omologul japonez Yukio Takasu, a salutat de asemenea declaraţia, deşi ar fi preferat o rezoluţie. Actul ONU cere Coreii să nu mai facă alte lansări. De asemenea se adaugă că va adopta măsurile impuse de rezoluţia 1718, ce include o întărire a sancţiunilor existente contra unor companii nord coreene.
Până la 30 aprilie, acestea vor avea activele îngheţate şi vor exista produse interzise transferului către şi dinspre Coreea, fără a se specifica cine vor fi subiecţii acestor sancţiumi şi produsele despre care se vorbeşte.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close