Antena 3 CNN Externe Consiliul de Securitate al ONU dezbate noi sancţiuni contra Phenianului

Consiliul de Securitate al ONU dezbate noi sancţiuni contra Phenianului

Consiliul de Securitate al ONU dezbate noi sancţiuni contra Phenianului
Sursa foto: consiliul de securitate
11 Iun 2009   •   00:36

O rezoluţie ce conţine sancţiuni contra Coreii de Nord pentru recentul test nuclear a fost depusă la Consiliul de Securitate al ONU, au anunţat surse diplomatice. Textul de şase pagini, coordonat de cei cinci membri permanenţi, alături de Japonia şi Coreea de Sud, va fi cel mai proababil aprobat de Consiliu.
Măsurile propuse includ inspecţia vaselor nord-coreene în larg, deşi aceasta nu va fi o obligaţie. Pe de altă parte însă SUA a cerut ca rezoluţia să ceară membrilor ONU să efectueze obligatoriu aceste inspecţii.
Trimisul special al Rusiei la ONU declara că proiectul de rezoluţie exclude folosirea forţei în îndelinirea acestei misiuni. Vitali Ciurkin preciza că rezoluţia lasă uşa deschisă la reluarea negocierilor şi conţine posibilitatea revocării sancţiunilor.
Ambasadorul american Susan Rice declara că rezoluţia va trimite un mesaj clar că ?este inacceptabil comportamentul Coreii de Nord şi că trebuie să plătească un preţ?
În acelaşi timp, reprezentanta Franţei sublinia că adoptarea textului este aşteptată încă din această săptămână.
Rice a mai subliniat că măsurile de inspecţii mai dure se vor referi şi la transporturile aeriene sau cele terestre şi vor interzice orice material ce are legătură cu activităţile nucleare sau balistice ale Coreii. De asemenea se va institui un embargo mult mai dur asupra armamentului, pentru ?a sugruma o importantă sursă de venit?. Excepţie o vor face ?armele mici şi armele uşoare? deşi se cere statelor notificare Consiliului de Securitate cu cinci zile înainte de vânzarea, livrarea sau transferul de asemenea arme către Coreea de Nord.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close