Antena 3 CNN Externe Consiliul de Securitate al ONU va aproba luni acordul de la Viena

Consiliul de Securitate al ONU va aproba luni acordul de la Viena

Consiliul de Securitate al ONU va aproba luni acordul de la Viena
17 Iul 2015   •   08:17

Consiliul de Securitate al ONU urmează să adopte luni dimineață la ONU o rezoluție care aprobă acordul nuclear încheiat marți la Viena între Iran și marile puteri, au informat joi diplomați din cadrul Consiliului, notează Agerpres.

Votul este prevăzut pentru ora 09.00 (13.00 GMT) și ar trebui să fie o simplă formalitate, acordul fiind negociat de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China), plus Germania.

Rezoluția va da startul unui proces care va trebui să ducă la ridicarea progresivă și condiționată a sancțiunilor internaționale, în schimbul garanțiilor că Teheranul nu se va dota cu arma atomică.

La termen, dacă Republica Islamică își respectă angajamentele din domeniul nuclear, cele șapte rezoluții adoptate de ONU cu începere din 2006 pentru a sancționa Iranul vor fi abrogate și înlocuite cu dispozițiile acordului de la Viena.

Cu toate acestea, un embargo asupra armelor convenționale va rămâne în vigoare cinci ani, iar interdicția de a desfășura orice activitate legată de rachetele balistice cu focoase nucleare va fi menținută opt ani.

Dacă Teheranul nu își va respecta promisiunile, Consiliul de Securitate își rezervă posibilitatea de a restabili aproape automat întreaga paletă de sancțiuni.

În prezent, Iranul se află sub incidența a patru serii de sancțiuni impuse de ONU, conținute în șapte rezoluții adoptate între 2006 și 2015, ca reacție la activitățile militare și balistice ale Republicii Islamice.

Proiectul de rezoluție "aprobă" acordul de la Viena și "cere insistent să fie aplicat din plin, potrivit calendarului stabilit" de negociatori.

Consiliul îi încredințează directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) misiunea de "a proceda la verificări și controale necesare" pentru a exista siguranța că Iranul își respectă angajamentele din domeniul nuclear, așteptând rezultatele acestora. Consiliul cere Teheranului "să colaboreze din plin" la aceste verificări.

Îndată ce Consiliul va primi raportul AIEA, constatând respectarea acordului, cele șapte rezoluții adoptate de ONU cu începere din 2006 pentru a sancționa Iranul (rezoluțiile 1696, 1737, 1747, 1803, 1835, 1929 și 2224) "vor fi abrogate".

Statele Unite și Uniunea Europeană au instituit, de asemenea, sancțiuni economice împotriva Republicii Islamice, iar acordul de la Viena prevede și eliminarea acestora, progresiv și condiționat.

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close