Antena 3 CNN Externe Consiliul European, reuniune informală la Versailles, pentru discuții despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Paricipă și Klaus Iohannis

Consiliul European, reuniune informală la Versailles, pentru discuții despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Paricipă și Klaus Iohannis

Liderii UE se vor întâlni joi și vineri la Versailles, în cadrul unei reuniuni informale, pentru a discuta despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acesteia, precum și despre cum să întărească suveranitatea europeană, să reducă dependențele și să conceapă un nou model de creștere și investiții. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat prezența pe site-ul administrației prezindențiale.

Consiliul European, reuniune informală la Versailles, pentru discuții despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Paricipă și Klaus Iohannis
Sursa foto: Getty Images/ Sean Gallup
de Cerasela Stafie    |    10 Mar 2022   •   11:49

Invazia militară a Ucrainei de către Rusia, care încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea europeană, a fost condamantă de liderii europeni. În același timp, aceștia au lăudat poporul ucrainean pentru curajul de a-și apăra țara.

”Ca răspuns la agresiunea Rusiei, UE a dat dovadă de unitate și forță și a oferit Ucrainei sprijin umanitar, politic, financiar și material coordonat. Liderii UE vor discuta despre cele mai recente evoluții ale conflictului și consecințele acestuia în timpul întâlnirii informale”, se arată pe site-ul oficial al Consiliul European.

Întărirea suveranității europene este a doua temă prncipală a reuniunii. Liderii UE vor discuta despre cum să consolideze suveranitatea europeană, să reducă dependențele și să conceapă un nou model de creștere și investiții.

”În acest context, liderii UE se vor concentra pe trei aspecte cheie: consolidarea capacităților noastre de apărare, reducerea dependenței noastre energetice, în special de gazul, petrolul și cărbunele rusești, construirea unei baze economice mai robuste”, a mai transmis instituția.

Subiectul intrării Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea fi și el abordat. Acesta ”nu este pentru mâine”, a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene Clement Beaune, potrivit Reuters.

”Va dura timp”, a adăugat Beaune, referindu-se la dezbaterile din cercurile politice internaționale cu privire la posibilitatea sau nu de a acorda Ucrainei o intrare rapidă în UE, ca un gest de solidaritate pentru Ucraina în lumina invaziei ruse.

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close