Antena 3 CNN Externe Consumul de marijuana, în timpul sarcinii, afectează greutatea fătului la naştere

Consumul de marijuana, în timpul sarcinii, afectează greutatea fătului la naştere

Consumul de marijuana, în timpul sarcinii, afectează greutatea fătului la naştere
Sursa foto: marijuana
22 Ian 2010   •   23:58

Consumul de marijuana în timpul sarcinii afectează creşterea şi dezvoltarea fătului, arată un nou studiu. Greutatea mică la naştere şi circumferinţa redusă a capului sunt asociate cu un risc crescut de probleme la nivelul memoriei şi comportamentului ulterior al copilului. Până acum se ştia că consumul de tutun în timpul sarcinii afectează greutatea fătului la naştere, însă studiile despre efectele potenţiale ale consumului de marijuana nu erau suficient de concludente.

Pentru realizarea acestui nou studiu, cercetătorii olandezi au urmărit mai mult de 7.000 de femei însărcinate, dintre care 3% au declarat că au fumat marijuana, cel puţin în prima perioadă a sarcinii. Ei au descoperit că bebeluşii născuţi de mamele fumătoare de canabis au greutatea şi capul, în medie, mai mici decât copiii mamelor nefumătoare.

Cu cât consumul de marijuana este mai prelungit, pe perioada sarcinii, cu atât mai mult este afectată greutatea copilului, se mai arată în concluziile studiului, publicat în Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry şi citat de reuters.com. Deşi majoritatea femeilor care au recunoscut că au fumat canabis în timpul sarcinii fumează, de asemenea, şi tutun, se pare că prezenţa drogului creşte efectele nocive ale fumatului asupra fătului. De fapt, s-a demonstrat că efectele canabisului asupra greutăţii copilului la naştere sunt mai puternice decât cele ale tutunului.

Consumul de marijuana, chiar şi numai în prima perioadă a sarcinii, poate avea efecte ireversibile asupra creşterii fătului, spun cercetătorii, coordonaţi de Hannan El Marroun de la Centrul Medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam. Pentru a preveni astfel de probleme, femeile ar trebui să renunţe la marijuana înainte de a rămâne însărcinate.

La studiu au participat peste 7.000 de femei, care au fost intervievate cu privire la consumul de alcool, tutun şi droguri ilegale. Apoi, sarcinile lor au fost monitorizate pe parcursul fiecărui trimestru în parte. În total, 214 femei fumau marijuana înainte şi în prima parte a sarcinii, iar 41 au continuat şi pe parcursul următoarelor două semestre.

Femeile care au fumat doar în prima parte a sarcinii au născut copii cu aproximativ 156 de grame mai mici decât femeile care nu au folosit drogul. Copiii femeilor care au continuat pe toată perioada sarcinii aveau cu aproximativ 277 de grame mai puţin decât copiii nefumătoarelor.

Cercetătorii au adăugat totuşi că ar putea exista şi alţi factori care să ducă o greutate scăzută a fătului la naştere. În mare parte, femeile fumătoare de marijuana au un regim alimentar dezechilibrat sau suferă de stres cronic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close