Antena 3 CNN Externe Conţinutul unei cutii negre a avionului prezidenţial polonez prăbuşit, făcut public

Conţinutul unei cutii negre a avionului prezidenţial polonez prăbuşit, făcut public

Conţinutul unei cutii negre a avionului prezidenţial polonez prăbuşit, făcut public
01 Iun 2010   •   20:30

Transcrierile integrale ale conversaţiilor înregistrate în carlingă de cutiile negre ale avionului preşedintelui polonez Leck Kaczynski, prăbuşit la 10 aprilie în Rusia, au fost făcute publice marţi de către autorităţile poloneze, relatează AFP.

Ultimele 40 de minute de zbor înregistrate par să confirme ipoteza că piloţii au ignorat avertismentele instrumentelor de bord.

În ultimele 20 de secunde de zbor se aude de mai multe ori "Pull up, pull up" (urcă, urcă). Însă piloţii nu par să fi luat în considerare avertismentul decât în ultimele secunde, conform textului publicat integral, în rusă şi poloneză, pe site-ul Ministerului polonez de Interne www.mswia.gov.pl.

Cu 16 minute înainte de prăbuşirea avionului, controlorii aerieni de la Smolensk le-au spus piloţilor că "aceste condiţii nu permit aterizarea". "Mulţumesc, dacă se poate vom încerca să aterizăm însă dacă vremea este proastă ne vom retrage pentru un al doilea tur", a răspuns pilotul Arkadiusz Protasiuk.

Un minut mai târziu, acesta a spus că, "pentru moment, în aceste condiţii nu vom reuşi să aterizăm". După zece minute se aude în carlingă vocea lui Mariusz Kazana, directorul de protocol diplomatic, care spune: "preşedintele nu a decis încă ce vom face".

Transcrierea indică faptul că generalul Andrzej Blasik, comandantul forţelor aeriene, se afla în carlingă cu două minute înainte de accident, însă nimic nu arată că i-ar fi presat pe piloţi să aterizeze.

În ultimele 20 de secunde se aud comenzile automate "Pull up" (ridică) şi "Terrain ahead" (alarma de proximitate a solului) ca şi indicaţiile navigatorului aeronavei cu privire la altitudine: 100, 90, 80, 70 şi până la 20 de metri.
Turnul de control lansează comanda ?orizont 101? care este un ordin de oprire a coborârii.

În ultimele secunde se aude cum avionul loveşte un copac, turnul de control care ordonă avionului să se ridice, dar şi câteva înjurături în poloneză care până la urmă se transformă în ţipete de disperare.

La 10 aprilie, Avionul Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele Poloniei şi soţia sa, dar şi alţi oficiali politici şi militari, s-a prăbuşit în Rusia, în apropiere de Smolensk.

Antena3.ro

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close